Nieuwe Ster in Leusden

cakjes tijdens de feestelijke handeling

cakjes tijdens de feestelijke handeling

De Gemeente Leusden, Woningstichting Leusden en architectenbureau RAU hebben onder bijzijn van wethouder Joyce Oskam de eerste paal voor Multifunctioneel Centrum (MFC) Antares geslagen. Naamsgever voor het nieuwe wijkcentrum is de ster Antares, een van de helderste sterren aan de nachtelijke hemel.

Op een footprint van 6.800 m2 zal de toekomstige maatschappelijke spil van nieuwbouwwijk Tabaksteeg ruimte bieden voor twee basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang, gemeentelijke bibliotheek en sportzaal en een aantal vrij verhuurbare ruimten.

De eerste paal voor MFC Antares wordt geslagen

De eerste paal voor MFC Antares wordt geslagen

Antares zal een belangrijke sociale schakelfunctie innemen in de integratie van de nieuwe wijk Tabaksteeg met het al bestaande Leusden Zuid. Om het gebouw een succes te laten worden werken de woningstichting en de gemeente al nu, ruim anderhalf jaar voor de opening, met buurtbewoners samen aan een brede en veelzijdige sociale programmering van het gebouw, ook ‘s avonds en in het weekend. De diversiteit aan ruimten in het complex biedt iedere gebruiker de keuzemogelijkheid voor zijn activiteiten een geschikte plek te zoeken, uiteraard in onderling overleg. Zo lopen de Leusdenaren vooruit op de ingebruik name van het gebouw.

MFC Antares Leusden

MFC Antares Leusden

Niet alleen de vele aandacht voor het sociaal maatschappelijk vlak, ook het binnenklimaat is belangrijk. Al in een vroeg stadium heeft RAU hier stevig ingezet op een goede klimaatbeheersing, waar ook koeling bij hoort. Het kenmerkende golvende dak van Antares wordt bedekt met duurzaam mos-sedum. De beplanting op dit groene dak vergroot niet alleen de biodiversiteit in de wijk, maar werkt ook als thermische buffer voor het gebouw. In de winter houdt het dak de warmte in het gebouw en ‘s zomers zorgt het voor de nodige koelte. Daarnaast zorgt het mos-sedum dak voor extra geluidsisolatie en verlengt het door bescherming tegen UV straling, temperatuurwisselingen, hagel en hevige regenval de levensduur van het gebouw.

Het groene mos-sedum dak van Antares

Het groene mos-sedum dak van Antares

Minder in het oog pringend dan het mos-sedum dak, maar even belangrijk voor de duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw zijn de warmte-koude opslag in de bodem, de warmtepomp, de warmteterugwininstallatie, de vloer verwarming en -koeling (waardoor airco en radiatoren overbodig zijn), LED verlichting en de toepassing van FSC hout.

De binnenhoven geven rust en laten veel daglicht in gebouw

De binnenhoven geven rust en laten veel daglicht in gebouw

Antares wordt in het najaar van 2010 opgeleverd.

Er is ook een 3D animatie van het gebouw te bekijken:

MIMOA

4-reacties op “ Nieuwe Ster in Leusden ”

  1. Henk Bellinga zegt:

    Zo juist de animatie bekeken van het MFC in Leusden. Opvallend hoe de kwaliteit van het noordgevel ontwerp negatief afwijkt van de kwaliteit van de drie andere gevels. Juist dit deel, dicht gebouwd op het juist opgeleverde senioren complex is hoog massaal en in het midden een groot donkerbruin vlak van drie verdiepingen met iets wat lijkt op een gele zeecontainer. Je vraagt je af of de architect nagedacht heeft over dit opwekkende uitzicht op juist dit deel van het gebouw vanuit de tegenoverliggende senioren flats. Ook de kwaliteit van de gekozen afwerking, een aantal houtenschutting delen op straatniveau zijn beneden de maat voor een gerenommeerd architectenbureau als RAU. Ten opzichte van de overige gevels geen ontwerp aspect om trots op te zijn. Alsof men een stukje vergeten was te ontwerpen en dit met 4 potloodstrepen afgemaakt heeft. Ik had op basis van de eerdere publicaties een veel hogere verwachting van het geheel, jammer echt een gemiste kans? Of pakt RAU de handschoen nog op?

  2. Naomi zegt:

    Inderdaad: het hek van de fietsenstalling onder de sportzaal zal nog een verdere uitwerking krijgen, en de beelden tonen een voorlopig ontwerp waar wellicht (met gezamenlijke inspanningen) een kunstenaar zijn visie op kan geven. Op dit moment wordt in het stedebouwkundig ontwerp de buitenruimte en materialisering van de publieke ruimte afgerond en is pecies dit gebouwdeel onderdeel van discussie; een ruimte van veel komen en gaan.

  3. Henk Bellinga zegt:

    Bij het lezen van de reactie wordt de indruk helaas bevestigd dat men bij RAU vergeet dat de noordgevel door veel mensen ook boven het straat niveau bekeken zal worden. Vooral dag in dag uit door de senioren in het tegenover gelegen appartementencomplex. Wat zij vanaf hun balkons zullen zien stemt helaas niet zo vrolijk. Naar schatting 150 m2 diep donker bruine gevelplaat gaat van boven tot onder en van links naar rechts het uitzicht bepalen. Een sombere oude dag als het aan RAU ligt.
    Waar andere delen van de noordoost gevel veel licht en ruimte uitstralen is dit midden stuk toch echt RAU onwaardig. Het zou dan ook beter zijn als de architect dit zelf ter hand neemt en niet terug valt op een kunstenaar om een misser alleen op straat niveau te maskeren. Wees een professional en laat zien dat een gebouw iets kan brengen, indruk kan maken en in zijn functionaliteit mooi kan zijn.
    Het gaat om het risico effect van de combinatie vorm en functie die hier is gekozen. Ik hoop het van niet, maar als Leusden niet oppast is er rond de gele “container” een lawaaiige echo put en een potentiele hangplek geschapen met daarboven een kolossale sombere fabriekshal op poten. Bijzonder jammer dat dit aan de aandacht lijkt te ontsnappen en RAU zich hier op dit moment zo van af maakt.
    Ik raad de Leusdenaren aan om het filmpje te bekijken en vooral in het midden even te stoppen om het donkerbruine niets daar boven op zich te laten inwerken. Dit deel van het gebouw, door Naomi beschreven als “een ruimte van veel komen en gaan”, een zwart en somber gat. Wat een indruk laat je dan achter….

  4. Naomi zegt:

    Beste Henk,

    Bedankt voor uw reactie – we begrijpen uw zorgen en het spijt ons dat het hier getoonde materiaal deze niet kunnen wegnemen. We zullen uw opmerkingen zeker ter harte nemen in de verdere uitwerking van het gebouw en zijn omgeving.

Reageer op dit bericht