BAM en RAU winnen opdracht gemeentehuis Brummen

BAM en RAU hebben de Europese aanbesteding voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Brummen gewonnen. De compacte en flexibel indeelbare nieuwbouw omarmt de monumentale villa. Door een terughoudende, transparante vormgeving worden de kwaliteiten van het historische gebouw versterkt. Het omringende en momenteel sterk versnipperde terrein wordt als hoogwaardige park nieuw ingericht.

Het gemeentehuis uit 1890 is in de loop der jaren een aantal keren verbouwd en heeft daardoor een deel van zijn architectonische kracht verloren. RAU stelt voor om het gebouw weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat. Daardoor wordt de villa als zelfstandig gebouw met statige uitstraling in ere hersteld. Door de transparante vormgeving van de uitbreiding is het monument van alle kanten te beleven.

Door de omarming ontstaat tussen de twee gebouwen een lichte, representatieve centrale hal. De nieuwe entree voor het publiek bevindt zich aan de zuidzijde, waar bezoekers met een landschappelijk vormgegeven trap in de centrale hal worden ontvangen. Bezoekers krijgen hier meteen een overzicht van het hele gebouw. Tevens wordt vanuit hier op één niveau zowel de nieuwbouw als het monument ontsloten.

De ruimtelijke organisatie in het nieuwe ensemble is gegroepeerd rondom het monument, waarbij een continue interactie tussen beide bouwdelen mogelijk is. De compacte opzet zorgt voor korte looplijnen en bevordert samenwerking tussen medewerkers. Een mix van teamwerkplekken, open en gesloten kantoren en open en gesloten overlegplekken legt de basis voor nieuwe, eigentijdse manieren van werken. Bovendien zijn de plattegronden volledig flexibel indeelbaar en kunnen aan veranderende behoeftes van de gemeente aangepast worden.

De nieuwbouw vervangt de bestaande uitbreiding uit de jaren ‘80. De gemeente Brummen vroeg in de aanbesteding om semi-permanente huisvesting met een levensduur van 20 jaar. Omdat RAU en BAM geen concessies willen doen aan de kwaliteit van het gebouw en de werkomgeving, kiezen zij er voor om vanuit een ander bewustzijn met de gebruikte grondstoffen om te gaan. Er worden vooral natuurlijke en herbruikbare bouwmaterialen gekozen. Draagconstructie, gevel en vloeren zijn gemaakt van hout en worden zo veel mogelijk prefab geproduceerd. Het gebruik van beton wordt geminimaliseerd. Verlichting en vloerbedekking worden via de ®turntoo formule op prestatie-basis gehuurd en gaan aan het einde van de levensduur terug naar de producent. Zo veel mogelijk van de toegepaste producten hebben een Cradle to Cradle certificering.

Ook energetisch voldoet het plan aan hoge eisen. Naast hoogwaardig isolerend glas en passieve zonwering door middel van een omlopende luifel en lamellen worden ook de aanwezige hoge bomen voor de beschaduwing van het gebouw gebruikt. Mos-sedum zorgt voor natuurlijke dakisolatie en regenwateropvang. Door het omarmen van de villa wordt deze grotendeels van een energiezuinige huid voorzien.

Oud en nieuw vormen samen een geheel dat elkaar in velerlei opzicht versterkt – esthetisch, energetisch en functioneel. Door de bewuste materiaalkeuze kan het gebouw lang meegaan, maar ook op duurzame manier weer uit elkaar gehaald worden.

4-reacties op “ BAM en RAU winnen opdracht gemeentehuis Brummen ”

  1. Martin van de Wardt-Olde riekerink zegt:

    Chapeau! Wat een geslaagde omdraaiing en omarming. En dat ook nog met een gewild tijdelijk karakter.

  2. admin zegt:

    Bedankt voor uw complimenten!

  3. Richard zegt:

    Fantastisch wat een mooi ontwerp en een goede stap om anders tegen het traditionele bouwproces en gebruikt te kijken. Ook voor de gemeente een goede zet als overheid.

  4. Natuursteen zegt:

    Wat een prachtig ontwerp. Zo komt oud en nieuw op een respectvolle manier bij elkaar. Complimenten en een voorspoedige bouw toegewenst!

Reageer op dit bericht