Status: Meervoudige opdracht
Locatie: Bergen NH
Periode: 2017
Opdrachtgever: Bot Bouw Initiatief
In samenwerking met: SeARCH architecten

Dorpsplein Bergen

Het Dorpsplein in Bergen is historisch beladen, een plek die er toe doet. In het toeristische Bergen overheerst niet een eenduidige architectuurstijl. Bergen is in die zin eclectisch. Modernistische architectuur wordt naast traditionele architectuur gecombineerd met de Amsterdamse School, jaren 50-architectuur en hedendaagse architectuur. Ook kunst en cultuur speelt Bergen een grote rol. Begin vorige eeuw ontdekten veel kunstenaars (vooral schilders) Bergen en vestigden zich hier. Zij voelden zich aangetrokken tot het natuurschoon dat hen inspiratie gaf. Uit deze kunstenaarsgroep ontstond de ‘Bergense School’: een groep schilders die tussen 1920 en 1935 volgens een bepaalde stijl landschappen en stillevens maakte. Zij werden sterk beïnvloed door het expressionisme (kubisme). In het expressionisme tracht de kunstenaar zijn gevoelens, zijn ervaringen, voor de waarnemer uit te drukken door een zekere vervorming van de werkelijkheid.
Onze inspiratie voor het Dorpsplein is het uitgestrekte, ongerepte natuurgebied rondom Bergen: strand, duin en bos en de hierin gebouwde verspringende huisjes, die zich karakteriseren door beweging en een ogenschijnlijke willekeurigheid. Tien sculpturaal individueel vormgegeven “huizen” vormen zij-aan-zij het kader van het nieuwe Dorpsplein, ieder met een eigen richting.

De korrelgrootte zoekt aansluiting bij de dorpse bebouwing aan de Jan Oldenburglaan, Breelaan en Karel de Grote laan. Een nieuw hart met een nieuwe identiteit in kunstenaarsdorp Bergen.
Het plan is opgebouwd uit een begane grond laag met commerciële ruimtes en daarboven 31 apartementen in drie blokken met woningen: Dorpsvilla, Dorpsplein en Oldenburglaan. Om galerijen te voorkomen (deze passen niet bij de vormgeving van individuele “huizen”) heeft ieder woonvolume zijn eigen ontsluiting met trappenhuis en zo mogelijk een lift.
Voor de gevels stellen wij “aardse” materialen voor, baksteen of keramische steen in natuurlijke kleuren van het zand en grond. Opliggende kozijnen versterken het sculpturale karakter. Met twee kleuren baksteen en verschillende voegkleuren kunnen meerdere tinten gevel worden gecreëerd waarbij tegelijkertijd de eenheid behouden blijft.
De woningen zijn energie-neutraal ontwerpen door de daken schuin te plaatsen en volledig vol te zetten met circa 500 PV-panelen van 285 Wp elk die totaal 142.000 Wp opleveren, zonder dat de panelen zichtbaar zijn vanaf straatniveau, wat een vereiste is voor deze gevoelige locatie.