Bruto oppervlakte: 5.300 m2
Locatie: Coevorden
Opdrachtgever: Gemeente Coevorden

Gemeentehuis Coevorden

Het Hof van Coevorden is onderdeel van een stedenbouwkundig plan waarin de oude, stervormige vestinggracht en de motte waarop het kasteel staat, worden vernieuwd. Naast het gemeentehuis, zijn in het Hof van Coevorden ook een danszaal, twee als dozen in een doos gerealiseerde popruimtes, een bankfiliaal en het centrum voor de kunsten gevestigd. Dankzij een uitschuifbare tribune kan de raadszaal ook als (film)theater met 180 zitplaatsen worden gebruikt. Het gebouw voldoet aan de eisen van het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS) keurmerk. Daardoor is het hele gebouw toegankelijk voor minder validen.

Het centrum van Coevorden wordt op dit moment volgens een stedenbouwkundig plan van BDP.Khandekar nieuw

ingericht. Centraal kenmerk van het plan is het weer zichtbaar maken van de oude, stervormige vestingwal en de motte waarop het kasteel is gebouwd. De Hof van Coevorden komt dwars over een van de radialen van de oude veste te staan. De voormalige vestingwal snijdt als het ware in het gebouw en is daarom in het ontwerp zichtbaar gemaakt.

Ook in andere opzicht sluit het gebouw aan op zijn omgeving en het historische weefsel van de stad. Aan de zuidkant zijn twee bestaande gevels in het gebouw geintegreerd. Aan deze zijde is het ontwerp kleinschaliger om beter aan te sluiten op de schaal van de bebouwing in de straat. Om overmatige opwarming door de zon te voorkomen zijn de gevels aan de zuidkant vrij gesloten.

 

coevorden-18 coevorden-15 coevorden-17

DSC_7627