Bruto oppervlakte: 14.459 m2
Locatie: Zeist
Periode: 2009 - 2013
Opdrachtgever: Gemeente Zeist

Gemeentehuis Zeist

In het vernieuwde gemeentehuis van Zeist komen vier generaties gemeentehuizen samen in één ensemble. RAU heeft het stedenbouwkundig plan en het casco van het nieuwe, verbindende gedeelte ontworpen. Atelier PRO heeft voor de vier generaties gebouwen één homogeen interieur ontworpen en volgens de principes van Het Nieuwe Werken ingericht.

Duurzaamheid en aandacht voor de historische omgeving waren voor gebouwen en interieur een vanzelfsprekend uitgangspunt. De vernieuwing van het gemeentehuis is onderdeel van de herontwikkeling van het vierde kwadrant, grenzend aan het Rond in het centrum van Zeist. De stedenbouwkundige uitgangspunten zijn terug te zien in het ontwerp van het gebouw. Met blik op de rijke geschiedenis is elke bouwkundige ingreep op deze plek gevoelig.

Voor het realiseren van haar vernieuwde onderkomen en de herontwikkeling van het vierde kwadrant stelde de gemeente de voorwaarde om de monumenten en historisch belangrijke stedenbouwkundige structuren in het plangebied te behouden. Het stedenbouwkundig plan voor het vierde kwadrant is gekenmerkt door twee belangrijke zichtlijnen – de lijn tussen de 1e Dorpsstraat en het Walkartpark en de lijn tussen het Rond en de kerk. Het herstel van deze twee belangrijke zichtlijnen binnen het kwadrant, in richting van de kerk en het Walkartpark, een essentieel uitgangspunt van het ontwerp.
Het nieuwe gebouwdeel verbindt het oorspronkelijke gemeentehuis aan de 1e Dorpsstraat uit 1878, het oude raadhuis uit 1908 en het Lengkeek-gebouw uit 1984 met elkaar. De kracht van het nieuwe gedeelte ligt in zijn terughoudendheid. Het ontwerp respecteert het karakter en de schaal van de bestaande historische structuren.

277_N71_large 277_N147_extralarge 277_N158_extralarge 277_N165_extralarge 277_N167_large 277_N174_extralarge 277_N196_extralarge 277_N201_extralarge