Bruto oppervlakte: 23.000m2
Locatie: Duiven
Periode: 2011-2015
Opdrachtgever: Alliander - VolkerWessels
In samenwerking met: Fokkema & Partners

Liander

Energie netbeheerder Liander streeft naar een in 2023 volledig CO2 neutrale bedrijfsvoering. Op innovatieve wijze is een BREEAM outstanding huisvesting gecreëerd in een complex van vijf bestaande gebouwen, die zijn uitgebreid en overkapt door een ‘klimaatkas’ met een zwevend dak. De huisvesting biedt, volgens de principes van het nieuwe werken, plaats aan 850 flexibele werkplekken voor 1550 medewerkers. Het concept bestaat uit het behouden en aanpassen van bestaande gebouwen uit zowel economisch, esthetisch als ecologisch oogpunt. Het nieuwe atrium dat ontstaat door de overkapping verbindt de vijf panden waardoor één efficiënt gebouw ontstaat. Het energieverbruik wordt gereduceerd en het comfort van de werkomgeving neemt toe. De combinatie van het glazen atrium met luchtverwarming (BaOpt principe), een bodenwarmtepomp en 10.000 m2 zonnecellen resulteert in een positieve energiebalans.

Het overschot aan energie wordt met omliggende bedrijven gedeeld. Bij de bouw van het complex zijn grondstoffen en materialen hergebruikt en gedocumenteerd in een grondstoffenpaspoort.
Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Regenwater wordt door het dak opgevangen voor koeling en als spoelwater voor de toiletten. Het welzijn van de gebruikers speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het atrium is bijna volledig transparant, waardoor aan alle kanten veel licht naar binnen kan treden. Grote cirkelvormige openingen in het dak laten het licht diep binnenvallen. Een groengevel, bomen en planten zijn een centraal onderdeel van de CO2- en vochthuishouding en dragen daarmee bij aan een natuurlijk en gezond binnenklimaat in het complex.

liander interieur

IMG_8578 300

399_N28_websiteIMG_8725 300 IMG_8806 300  IMG_8954 300399_N65_website399_N64_extralarge399_N68_website