Bruto oppervlakte: 80.000 m2
Locatie: Zoetermeer
Periode: 2016-heden
Opdrachtgever: Vink Bouw B.V./ Veduza projectontwikkeling

Park BleiZo

Park BleiZo wordt de best ontsloten locatie in de wijde omgeving en de nieuwe entree tot de regio Den Haag. Gelegen op de as Utrecht – Den Haag is de ligging perfect als werk- en ontmoetingsplek tussen beide steden. De ligging pal aan de snelweg A-12 en het nieuwe OV-knooppunt biedt uitmuntende mogelijkheden voor exposure. Park BleiZo biedt een nieuw hoogwaardig en representatief werk- en verblijfsmilieu en voldoende ruimte voor ontwikkeling in de sfeer van entertainment, ontspanning, beleving en sport. Het gekozen ambitieniveau leidt tot een aantal vernieuwende elementen die Park BleiZo maken tot een unieke omgeving met een gezond verblijfsklimaat. Er worden vergaande stappen gemaakt op gebied van duurzame ontwikkeling. De eerste echt duurzame gebiedsontwikkeling in ons land.
Vertrekpunt van het stedenbouwkundig plan is het creëren van een bospark. Natuur zorgt voor ontspanning en rust en het groen werkt als een buffer tegen het lawaai en de vervuiling afkomstig van de A12. De bebouwing wordt als volumes los in het bospark geplaatst, kragen boven de bomen uit en bieden de toekomstige gebruikers exposure naar spoorlijn en snelweg, iconische gebouwen met elk een duidelijk onderscheidende identiteit. Met compacte gebouwen, minder verharding en veel groen

wordt de ecologische samenhang in het gebied versterkt. Flora en fauna krijgt de kans zich te ontwikkelen. Centraal in het plan wordt het parkeren half verdiept georganiseerd. De parkeergarage wordt bestraat, natuurlijk geventileerd en overdekt door een groen platform die alle gebouwen en de belangrijkste toegangspunten verbindt, een nieuwe maaiveld. In het platform worden openingen gemaakt die zorgen voor daglicht en sociale controle in de parkeergarage. Bomen in patios versterken het groene karakter. Via trappen is het platform en van daar uit de gebouwen direct te bereiken. Het platform wordt voorzien van groen, speel- en zitelementen. Op deze wijze ontstaat een verscheidenheid aan plekken waar werknemers en bezoekers kunnen lezen, werken, wandelen, vergaderen, uitrusten en genieten van de zon. Dit verblijfsgebied stimuleert ontmoeting en synergie tussen de verschillende gebruikers in het gebied. Park BleiZo onthult al zijn schoonheid lopend van gebouw tot gebouw op het groene voetgangers- deck, meanderend tussen de bomen. De randen van het bospark worden voorzien van open ruimtes met installaties voor sport en recreatieve en educatieve functies voor bedrijven en voor omwonenden. Paden worden aangelegd voor een jogging parcours ronde de gebouwen.