Bruto oppervlakte: 5.735 m2
Locatie: Wageningen
Periode: 2012-2016
Opdrachtgever: Gemeente Wageningen
In samenwerking met: ICS Adviseurs

Stadhuis Wageningen

Een stadhuis hoort in het centrum van de stad! Dat was de opgave aan RAU en ICS Adviseurs. De vraag was om binnen de huidige gebouwen op deze plek “Het Nieuwe Werken” op een efficiënte en duurzame manier te huisvesten. De grootste uitbreiding hierbij zat niet in meer werkplekken maar in een goede plek voor de multi-functionele raadzaal.

Al snel werd duidelijk dat het stadhuis verschillende gezichten heeft. Het oude Raadhuis als gezichtsbepalend Rijksmonument op de hoek, daarnaast het voormalige postkantoor als gemeentelijk monument, dat met het raadhuis wedijvert om de aandacht. Aan de andere zijde de jaren ’80 uitbreiding. De grootste uitdaging die in deze complexe en gevoelige opgave besloten ligt, is het weer levensvatbaar maken van de in het verleden ontstane configuratie van aan elkaar gebakken en deels ‘dichtgeslibde’ gebouwen om zo weer op een effectieve en gezonde manier te kunnen gaan werken.

De ruimte tussen de 4 gebouwen, die tezamen het Stadhuis vormen, is getransformeerd tot Burgerhal – een centrale ontmoetings- en ontvangstruimte voor de burgers en de medewerkers. Hier ontmoet de bevolking de bestuurders, de bezoeker de medewerker.

Alle vier gebouwen worden van hier uit ontsloten en zijn door deze hal met elkaar verbonden. De hoofdentree is op dezelfde plaats op de Markt gebleven maar is nu duidelijke aanwezig. Het geeft ook een prachtig perspectief op de grote kerktoren op de Markt vanuit de beslotenheid van de Burgerhal.

De bestaande gebouwen zijn grondig gerestaureerd (de monumenten), of gerenoveerd (het jaren ’80 kantoorgebouw). Bij de laatste zijn er ook grote gevelopeningen gemaakt voor daglicht en contact met de historische binnenstad. De donkere zolderverdieping is verbouwd tot een volledig bruikbare kantoorverdieping met zicht op de omliggende oude gebouwen.

De massa van de nieuwbouw, waar de Raadzaal een plek heeft gekregen, heeft een ogenschijnlijk simpele opbouw waarbij er rekening gehouden is met de omliggende gebouwen. Door een eenduidige, strakke maat en uitvoering van de gevelopeningen toont het zich als een bijzonder gebouw, versterkt door de afwijkende kleurstelling van het metselwerk en de bijzondere aandacht voor de detaillering. Een markant nieuw gebouw die de historische context van het Stadhuis op een moderne manier versterkt.