Bruto oppervlakte: 6.700 m2
Locatie: Groningen
Periode: 2003-2008
Opdrachtgever: Rijksuniversiteit Groningen

UMC Groningen

Het UMC terrein Groningen: tussen een neoklassiek monument en jaren ’60 hoogbouw, pal naast een introvert ontwerp van UN studio, spant zich de medische faculteit. Enerzijds reikend naar het nieuw te vormen universiteitsplein, anderzijds de stad begroetend met open vizier.

Het UMC Groningen ligt op de rand van de oude grachtengordel. Daarmee zijn de uitbreidingsmogelijkheden beperkt tot een efficie?nter gebruik van het huidige oppervlak. Verder heeft alle nieuwbouw heel direct te maken met het al bestaande en met het aanzicht van de binnenstad.

De Medische Faculteit vroeg om een beeldbepalend onderkomen voor hun practica en medewerkerskamers, een enorme collegezaal (450 studenten), en niet te vergeten plaats voor 1300 fietsen. Dit alles binnen de grenzen van een aan drie zijden ingeklemde kavel.

De fietsen verdwenen geheel, de collegezaal ging gedeeltelijk ondergronds. Twee aangrenzende panden werden in het ontwerp gei?ntegreerd als zijwand. En daartussen ontwikkelen zich in een vloeiende beweging de drie verdiepingen voor onderwijs en onderzoek. Een skelet omhuld door een gouden huid, in vorm gehouden door een met scheepvaarttechnieken ontwikkelde staalconstructie.

 

UMC Groningen142_N20_extralarge 142_N29_extralarge 142_N57_extralarge 142_N66_extralarge 142_N292_extralargeUMC Groningen 142_N7_extralarge 142_N8_extralarge 142_N11_extralarge