Bruto oppervlakte: 20.000 m2
Status: Competitie
Locatie: Landgraaf
Periode: 2016
Opdrachtgever: IBA Parkstad
In samenwerking met: Univate-Polyned-Bertus Butter

Wilhelminaberg Landgraaf

Voor deze opgave zocht IBA Parkstad naar een team, dat een gedachte rond de verrijking van de buitenschil van het huidige gebouw van indoor skilocatie SnowWorld te Landgraaf en de hieraan grenzende top van de Wilhelminaberg te Landgraaf onder de aandacht kon brengen, door te
verrassen en te inspireren met een nieuw icoon.

In het voorstel van RAU wordt de route naar de top getransformeerd in een ‘Mine Walk’ waarlangs met (lokale) kunstenaars platforms met elementen worden gerealiseerd. Op de top wordt de zogenaamde ‘Ark van Wilhelmina’ geplaatst, die symbool staat voor de permanente gevolgen van menselijke beslissingen op het landschap.
De visie voor de skihal van SnowWorld behelst het creëren van een zo volledige mogelijke wintersport beleving in de hal. De buitenkant wordt door een nieuwe duurzame buitenschil aantrekkelijker gemaakt. De bezoeker van de top wordt op een panoramadek een interne blik gegund op de activiteiten binnen de skihal. Het energieverbruik van de bouw wordt met 80% gereduceerd door behoud van bestaande balken en poeren, en toepassing van composiet in plaats van staal.

De hal wordt beschouwd als een rups; een organische architectuur; als een betoverend beeld met een metaforische betekenis die de berg en de hal tezamen een iconische dimensie geven. De mijnberg vormt de permanente consequentie van de tijdelijke mijnbouw en de ‘Ark’ op de top wordt
beschouwd als kunstwerk. De skihal zal men als totaalbeleving ervaren, waarmee veel creatieve en flexibele mogelijkheden ontstaan. Voor de haalbaarheid wordt LED-gevelbelichting ingezet. Om de skihal op de top zichtbaar en beleefbaar te maken wordt aan de achterzijde een platform in de hal toegevoegd met een pui als scheiding.
De jury beveelde zowel het energetische c.q. belevingsplan van RAU architecten voor de skihal, als het iconische plan van NEY + Partners voor de top van de berg ter realisering aan. Beide plannen zijn van een buitengewone kwaliteit en voorzien in de gevraagde schwung voor de regio. Volgens de jury biedt RAU architecten mensen op de berg een futuristische beleving. Ook voor het energievraagstuk van SnowWorld zelf is een inventieve oplossing bedacht. Het zijn de energie en beleving die waardering oogsten. Het plan van RAU voorziet in een verbluffende verbetering voor imago en doorontwikkeling van skihal SnowWorld.