Bruto oppervlakte: 245 m2
Status: Gerealiseerd
Locatie: Nijkerk
Programma: Woon- en werkwoning
Periode: 2008-2015
Opdrachtgever: Dhr. T. Kloet en mvr. M. de Ruijter

Woonhuis Nijkerk

Nijkerk is gelegen in een agrarische omgeving. Woningen worden hier gekenmerkt door een plint van metselwerk en een schuin dak. Voor de nieuwe woonwerkwoning is ervoor gekozen aansluiting te zoeken op dit thema van de bebouwde omgeving, maar in een moderne jas.
De nieuwbouw is gesitueerd aan de noordkant van een erf dat oorspronkelijk een oude boerderij met twee schuren herbergde. De twee schuren worden gesloopt, waardoor de boerderij in het nieuwe plan dienst kan doen als schuur of bijgebouw. Het huis heeft een langgerekte plattegrond en telt twee bouwlagen. De lange zijde loopt paralel aan de straat, waardoor een afsluiting van de tuin gecreërd wordt. De façade aan de tuinzijde heeft een open karakter, wat de relatie met de groene omgeving benadrukt. Twee ruime terrassen zorgen ervoor dat de tuin een verlengde van de leefruimtes wordt. Dit staat in contrast met de gesloten voorgevel, waardoor privacy naar de straat gewaarborgd wordt.

De begane grond bestaat uit drie functionele delen. Centraal gelegen is de entree, waardoor men zich na binnenkomst direct in het hart van het huis, de woonkamer, begeeft. Links hiervan zijn de werkruimtes gesitueerd; in het rechterdeel de woonkeuken.
Ook op de verdieping is deze driedeling terug te vinden. Het centrale deel is gereserveerd voor een vide met uitzicht op de woonkamer; links hiervan bevinden zich de kinderslaapkamers, in het rechterdeel de slaapkamer voor de ouders met de badkamer. De woning is ontworpen volgens het Q-bouwsysteem, waarbij 90% van de bouwmaterialen uit hernieuwbare grondstoffen bestaat. Zo zijn in het interieur houten spanten en vloeren terug
te vinden en bestaat de noordgevel uit een lemen wand die helpt de luchtvochtigheid in het huis te reguleren. De woning is voorzien van 24 zonnepanelen voor energie en een finoven voor warmteopwekking gekoppeld aan de vloerverwarming.

263_view0004 copy 263_view0005 copy