Artikelen met een tag ‘ energieneutraal ’

Gemeentehuis Lochem officieel geopend

2 februari 2013

voorzijde gemeentehuis Lochem | fotografie CornbreadWorks

Het nieuwe gemeentehuis van Lochem is officieel geopend. Dhr. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin Gelderland, en burgemeester Spekreijse van Lochem verrichtten samen de officiele opening. Binnen 4 jaar, na het winnen van de ontwerpprijsvraag in april 2009, is het gebouw nu volledig in gebruik genomen. Op 2 maart 2011 werd de eerste paal van het nieuwe gemeentehuis geslagen, een jaar later werd het hoogste punt bereikt. De oplevering vond plaats in december 2012 en sinds half januari 2013 is de gemeente werkzaam in het gebouw. Namens het bouwteam waren ook aannemer Aan de Stegge, interieurarchitecten Groen+Schild en architect Thomas Rau bij de plechtigheden aanwezig.

‘Een gebouw voor iedereen’
Het nieuwe gemeentehuis van Lochem is een gebouw dat bestaat uit verschillende  onderdelen met elk hun eigen functies en uitstraling. In het hart van het gebouw bevindt zicht het publieke gedeelte met direct daarboven de opvallend vormgegeven raadzaal. In de twee vleugels ernaast bevinden zich de werkkamers en vergaderruimten van burgermeester en wethouders, raadsleden en de kantoren van alle ambtenaren. Ook de verschillende ondersteunende diensten en technische ruimten zijn hier ondergebracht. Het geheel is geplaats boven een verdiepte parkeergarage voor medewerkers en bezoekers en beslaat in totaal zo’n 11.300 m2.

Belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het gebouw was de ligging ten opzichte van enerzijds de stad met zijn historische centrum en anderzijds het water met de wijde omgeving er omheen. Het nieuwe gemeentehuis wil een brug slaan naar beide. Het openbare plein vormt de verbindende schakel met het centrum van Lochem. Het maakt één samenhangend verblijfsgebied, beginnend bij de brug over de Berkel en reikt, door de glazen wanden heen, tot in de entreehal van het gemeentehuis. 

de centrale publiekshal met bovengelegen raadzaal | fotografie: CornbreadWorks

Licht, zicht en transparantie waren belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp. De markante raadzaal neemt een centrale plaats in en toont zich als ‘hart van de democratie’. Door zijn bijzondere vorm en openheid staat de raadzaal symbool voor de transparantie van de lokale democratie. De burgers hebben zicht op het werk van het bestuur en ook omgekeerd hebben de raadsleden uitzicht op de stad met zijn bevolking. De glazen entreehal opent zich naar het centrum en de burgers van de stad. Er zijn geen drempels, iedereen is hier welkom!

de raad-en trouwzaal van het nieuwe gemeentehuis Lochem | fotografie: CornbreadWorks

lees verder …

Nieuwbouw CBW-Mitex in Zeist officieel geopend

14 juni 2012

CBW-Mitex Zeist (fotografie Cornbread Works)

Vorige week is het door RAU ontworpen kantoorgebouw van de brancheorganisatie CBW-Mitex in Zeist officieel geopend !

RAU feliciteert alle medewerkers en leden met hun nieuwe onderkomen en wenst hen veel succes in het nieuwe Retailhuis voor het Groene Werken !

Meer foto’s en informatie over het ontwerp zijn hier te vinden.

CBW-Mitex Zeist (fotografie Cornbread Works)

RAU feliciteert ZECC en OPAi met Regioprijs BNA Gebouw van het Jaar

20 april 2011

Het misschien eerste energieneutrale monument in Nederland (alle foto's © CornbreadWorks).

Zecc Architecten en het Oneplanetarchitecture institute (OPAi) van Thomas Rau hebben een monumentale villa in Driebergen verbouwd tot het eerste energieneutrale monument van Nederland. Zecc heeft nu de BNA Gebouw van het Jaar regioprijs Noordwest/Centrum gewonnen. RAU heeft in opdracht van OPAi het energieconcept voor dit energieneutrale monument bedacht.

lees verder …

Thomas Rau spreekt tijdens ‘I Love Energy Neutral’

16 september 2010

Op 8 September 2010, heeft Thomas Rau op de I Love Energy Neutral conferentie in De St@art in Apeldoorn gesproken. De conferentie werd georganiseerd door de gemeente Delft (SESAC), de gemeente Apeldoorn en KEMA (project partners in SORCER). Deze conferentie richtte zich met name op het vinden van “Smart Transition Strategies” om energieneutraliteit te bereiken.

lees verder …

H2Otel

29 juni 2010

Het H2Otel is ontworpen in samenwerking met Powerhouse Company.

RAU heeft in samenwerking met Powerhouse Company deelgenomen aan een meervoudige architectenselectie voor een nieuw hoogwaardig duurzaam hotel. Water is op alle fronten het belangrijkste kenmerk van het H2Otel. Het hotel is direct aan het water gelegen en vanuit het hotel hebben bezoekers uitzicht op het historische centrum met zijn grachten, de haven en, op heldere dagen, de Noordzee.

Water is bovendien de enige energiedrager in het gebouw. Water wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen, te koelen, om elektriciteit te verwekken en om te koken. Op basis van dit omvattend gebruik van water kan het H2Otel een van de meest duurzame hotels ter wereld worden. Het ontwerp zal helaas niet worden gerealiseerd.

lees verder …

RAU in New York

26 mei 2010

RAU/Powerhouse Company tonen hun concept voor het H2Otel in het kader van 'Why design now?'. Deze tentoonstelling is tot 9 januari 2011 in het Cooper Hewitt National Design Museum in New York te zien.

Elke drie jaar organiseert het Cooper Hewitt National Design Museum in New York een grote tentoonstelling over de laatste ontwikkelingen in de wereld van vormgeving op de gebieden van grafisch ontwerp, mode en architectuur een industrieel ontwerp. Tot nu toe richtten deze tentoonstellingen zich louter op Amerikaans design. De 2010 editie National Design Triennial: Why Design Now? omvat voor het eerst bijdrages van vormgevers uit de hele wereld. En nog een primeur: voor het eerst werden alleen duurzame projecten geselecteerd die bijdragen aan een verbetering van de leefbaarheid van mens en milieu.

lees verder …

Hotel Wageningse Berg

3 maart 2010

In opdracht van Green Real Estate heeft RAU een ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het bestaande Hotel de Wageningse Berg, met als perspectief de doorstart van een milieuvriendelijk hotel en congrescentrum binnen de context van de Natuurschoonwet (NSW), en een openbaar toegankelijk wandelgebied. Het hotel ligt op een voor Nederland unieke plek met zicht op het rivierenlandschap. Het oorspronkelijke gebouw is in 1953 ontworpen door Jan Wils (architect van het Olympisch Stadion in Amsterdam), en ligt direct naast de botanische tuin Belmonte Arboretum (ooit ontworpen door landschapsarchitect Jan D. Zocher jr. als landgoed van een adellijke familie), nu eigendom van de Wageningse Universiteit. Het park bevat een rijke diversiteit bomen en planten en dient als wetenschappelijke proef- en leertuin. lees verder …

Gemeentehuis Lochem

17 februari 2010

De architectonische verscheidenheid en de complexiteit van het historische weefsel in het centrum zijn door de eeuwen gestaag gegroeid. Een nieuw gebouw kan deze rijkdom niet zonder meer evenaren. Toch is respect voor het architectonische erfgoed van Lochem voor RAU een belangrijke leidraad tijdens het ontwerp proces.

lees verder …

Het eerste energieneutrale monument

6 januari 2010
bouwboord van het eerste energieneutrale monument in Nederland

copyright foto © Liesbeth Wassenberg/Bouwvrouw

Op de foto is het bouwboord van het eerste energieneutrale monument in Nederland te zien. Om aan de eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voorheen monumentenzorg) te voldoen mag het gebouw alleen onder behoud van het historische gezicht van de voorkant verbouwd worden. Binnen en aan de achterkant mag het uiterlijk wel aangepast worden. Dit is ook nodig om aan de ambitieuze eisen van de opdrachtgevers te voldoen – de oude villa moet na oplevering CO2- en energieneutraal zijn. De plannen van Zecc Architecten voorzien een uitbreiding aan de achterkant en een glazen huisje in de tuin voor de installaties.

Dit zijn de meest belangrijke bij het project betrokken partijen:

projectleiding: Liesbeth Wassenberg, Bouwvrouw
architect: Zecc Architecten
installatieadvies: GSU
aannemer: Oostbruggen
energieconcept: oneplanetarchitecture institute (OPAi) ism RAU

De verbouwing van het monument is te volgen op een eigen website.

WNF Hoofdkantoor

10 november 2009

136_N34_webview

Een voormalig agrarisch laboratorium uit de jaren ’50 werd omgebouwd tot het eerste CO2-neutrale en zelfvoorzienende kantoorgebouw van Nederland, met een in alle opzichten plezierig verblijfsklimaat. De bestaande, strakke structuur werd in het midden met een organische ‘blob’ vriendelijker en spannender gemaakt. Het kale, grijze ‘kantoorbeton’ heeft door het gebruik van natuurlijke materialen een warme en uitnodigende uitstraling gekregen, die veel directer aansluit op het omliggende natuurgebied.

lees verder …