Thomas Rau, oprichter van Madaster, RAU en Turntoo, heeft de Circular Hero Award 2021 uitgereikt gekregen vanwege zijn onvermoeide pionierswerk voor een circulaire economie.
In het teken van de Nationale Circulaire Economie Conferentie van de Rijksoverheid won Thomas Rau gisteren de Circular Hero Award. De prijs is onderdeel van De Circular Awards, die worden uitgereikt door Het Versnellingshuis Nederland Circulair en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Thomas Rau is een multimodaal communicator en ‘thought leader’. Hij inspireert en geeft voeding voor het brein. Meer dan genoeg redenen om Thomas Rau te erkennen als Circular Hero. - aldus de jury onder leiding van voorzitter Oscar van den Brink.
Thomas Rau reageert opgelucht op de uitreiking van de Award: “Er wordt eindelijk erkent dat er fundamenteel iets moet veranderen. De echte verandering gebeurt in onszelf. Hoe harder iedereen aan zijn eigen veranderingen gaat werken, des te sneller we de maatschappelijke agenda kunnen bedienen.”
Thomas Rau wordt erkend voor zijn jarenlange werk gericht op de transitie naar een circulaire economie. Thomas Rau is voor vele mensen een voorbeeld en inspiratiebron. Dit bereikt hij door zelf baanbrekende voorbeelden op het gebied van de circulaire economie te realiseren: gebouwen, business modellen, het concept van materiaalpaspoorten en Madaster, het kadaster van materialen.
Volgens de jury is Thomas Rau een onvermoeibare duizendpoot, en zijn ambitie om een positieve bijdrage te leveren aan de circulaire economie komt tot uiting in al zijn activiteiten. Met het architectenbureau RAU Architecten realiseert hij circulaire gebouwen die remontabel zijn en als grondstoffenbank voor de toekomst kunnen dienen, zoals het recentelijk gerealiseerde, volledig circulaire hoofdkantoor van de Triodos Bank, dat maar liefst vier Awards won.
Als oprichter van Turntoo begeleidt hij met zijn team bedrijven en overheden bij de ontwikkeling van circulaire strategieën en businessmodellen. Turntoo is het eerste bedrijf in Nederland dat zich volledig richt op de transitie naar een circulaire economie.
Als initiator en medeoprichter van Madaster, het kadaster voor Materiaal, heeft hij als doel om afval te elimineren door elk materiaal een identiteit te geven doormiddel van een materialenpaspoort. Het online platform, genereert en registreert materialenpasspoorten voor gebouwen en analyseert de circulariteit en financiële waarde van de materialen in een gebouw. Madaster, opgericht in 2017 is inmiddels in 5 landen actief en er zijn 7,2 miljoen m2 gebouwoppervlakte geregistreerd.
Daarnaast is Thomas Rau ook als spreker en autor een actief pleitbezorger voor de circulaire economie. Als keynote speaker op nationale en internationale conferenties, via TV en Radio Interviews bereikt hij jaarlijks duizenden mensen. Zijn boek “Material Matters” is inmiddels een best seller, hierin ontleedt hij ons huidige lineaire systeem van productie, consumptie en afval en schetst en met praktische aansprekende voorbeelden een visie op een circulaire economie.
De jury reikte Thomas de prijs toe als erkenning voor zijn onvermoeibare inzet en pioniersgeest voor de circulaire economie. Met zijn baanbrekende, circulaire innovaties in de architectuur en voor het bedrijfsleven heeft Thomas inspirerende voorbeelden neergezet. Deze gerealiseerde projecten tonen aan dat zijn gedachtegoed niet alleen een theorie is, maar dat circulair bouwen en ondernemen ook in de praktijk loont.
De prijsuitreiking vond online plaats tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie. Ook Klaske Kruk van Circularities en Guido Braam van powered by meaning ontvingen dit jaar de Circular Hero Award. Daarnaast werden de Circular Award Business 2021 uitgereikt aan de NS en de Circular Award Public 2021aan E-waste Race.
De vakjury bestond dit jaar uit Oscar van den Brink (voorzitter), Karin van IJsselmuide (Nevi), Karin Dekker (gemeente Assen/VNG), Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland/IPO) en Meindert Smallenbroek (UvW).