Het hoofdkantoor van Triodos Bank, een BREEAM Outstanding-gebouw, heeft de BREEAM Awards 2021 gewonnen in de categorie Commercieel project: Post Construction Award. Het gebouw, ontworpen door RAU Architecten en ontwikkeld door JOIN is erkend vanwege hun uitmuntendheid op het gebied van duurzaam en circulair bouwen.
Volgens de jury viel het hoofdkantoor van Triodos Bank op “door het feit dat het op indrukwekkende wijze volledig demonteerbaar is met zijn circulaire potentieel. Het gebruik van een houten constructie draagt bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot en is volledig recyclebaar. Het gebouw is energie positief en maakt gebruik van innovatieve oplossingen voor energieopslag en -opwekking.” Het project heeft een blijvende indruk achtergelaten op de jury, bestaande uit onafhankelijke experts uit de vastgoed- en bouwsector.
Een innovatief duurzaam en circulair project: Het eerste 100% houten en grootschalig remontabel kantoorgebouw in de wereld met een Materiaal Passport
Van de vele architectuur- en bouwprijzen in de wereld, valt de BREEAM Awards op omdat deze de meest innovatieve en duurzame gebouwen ter wereld laat zien. De winnaars vertegenwoordigen de meest “innovatief duurzame” gebouwen met een BREEAM-rating. Het gebouw van Triodos Bank behoort tot een van deze baanbrekende gebouwen. Het hoofdkantoor van Triodos Bank is het eerste grootschalige, 100% houten, remontabele kantoorgebouw. De Triodos Bank stond in feite op de shortlist in twee categorieën: Commercieel project: Post Construction Award en Regionale Award: West-Europa.
Ontworpen en ontwikkeld door middel van circulair ontwerp
Het gebouw, dat de houten “kathedraal” wordt genoemd, is een volledig remontabel gebouw dat de toon zet voor innovatieve circulaire en duurzame gebouwen over de hele wereld. Het gebouw is ontworpen en ontwikkeld door circulaire bouwprincipes toe te passen in elke fase van de bouw. Het gebouw dient als de eerste tijdelijke materiaalbank, waarvan de materialen zijn gedocumenteerd met materiaalpaspoorten in het Madaster-platform (Het Kadaster voor materialen). De verschillende bouwcomponenten en -onderdelen kunnen in de toekomst gedemonteerd en hergebruikt worden in andere projecten. De waarde van de materialen kan zo ‘accountable’ gemaakt worden in de jaarrekening. Alle onderdelen en materialen behouden hun waarde doordat ze zijn vastgelegd, gedocumenteerd en geëvalueerd. Dat betekent dat toekomstig afval met 100% wordt verminderd en de sloopkosten op lange termijn worden geëlimineerd.
Duurzaamheid geïnspireerd door de natuur
Het gebouw bestaat uit drie kantoortorens die een wijds uitzicht bieden over het landgoed De Reehorst. De houten torens vormen een spectaculaire organisch gevormde constructie geïnspireerd op de natuur. Groene daken complimenteren de verticale houten torens in het omringende landschap. Door de transparante gevel en ritmische compositie worden de 550 medewerkers visueel betrokken bij de natuur.
Duurzaamheid als uitgangspunt
Het gebouw integreert niet alleen de hoogste ambities voor duurzame ontwikkeling, maar is ook een energiezuinig gebouw met een negatieve CO2-voetafdruk. Het aandeel hout in de hoofddraagconstructie is groter dan 82%. Het concept duurzaamheid en circulariteit is niet het doel van dit project, maar vormt het startpunt voor maatschappelijk verantwoorde ontwikkeling.
Een gevierd duurzaam en circulair gebouw
Deze baanbrekende, duurzame en circulaire “houten kathedraal”, heeft voor veel opwinding gezorgd en is met talrijke prijzen bekroond voor haar innovatieve circulaire karakter. Het gebouw behaalde de eerste plaats in The Architecture MasterPrize 2020 in de categorie Green Architecture, werd door Cobouw Awards uitgeroepen tot “Most Sustainable Project of 2019”, “Office Building of the Year 2019” door Architectenweb, “Nature inclusive building and design” door Vogelbescherming Nederland en “Meest Duurzame Project van Nederland 2020” door Duurzaam Bouwen Awards. Deze prijzen zijn niet alleen een bron van trots voor RAU Architects en de projectpartners, maar ook een opluchting dat het innovatieve, duurzame en circulaire karakter van het project nog steeds wordt gevierd en erkend als een baanbrekend project voor de toekomst van de architectuur. Het introduceert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de bouw.