De Tobiasschool is onlangs opgeleverd na een levensduurverlengende renovatie. De school biedt onderwijs aan leerlingen met een extra zorgvraag, zowel in het basis als in het voortgezet onderwijs.
Monumentaal pand
De huisvesting van de school voor primair en middelbaar onderwijs in het monumentale pand uit 1918 was verouderd en werd te klein met het oog op moderne onderwijsmethoden. Ook de toestroom aan nieuwe leerlingen, met name leerlingen die extra ondersteuning* nodig hadden nam toe. De school is in de loop der tijd in verschillende fases aangepast aan de functionele wensen, waarbij concessies zijn gedaan aan de ruimtelijkheid en herkenbaarheid van het oorspronkelijke ontwerp.
Oud en nieuw
Als eerste ingreep is het gebouw teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Toevoegingen, zoals het verlaagde plafond in de centrale hal en theaterzaal, zijn verwijderd zodat de cultuurhistorische waarden en ruimtelijkheid weer tot hun recht komen. Nieuwe elementen zijn herkenbaar gemaakt door contrasterend materiaalgebruik.
Extra programma is gerealiseerd door de zolderruimte, die als opslag werd gebruikt, her in te richten en geschikt te maken voor ateliers, kantoren en leslokalen. Daarnaast voldoet de school aan de eisen van Frisse scholen klasse B en is het bijna energieneutraal (BENG). Dit is gerealiseerd door het isoleren van de gevel en zolder aan de binnenzijde en de toevoeging van achterzetramen. Ook is het gebouw toegankelijk gemaakt door het installeren van een lift. De theaterzaal kreeg aan de binnenzijde de oorspronkelijke kapvorm terug en kreeg een nieuw antroposofisch podium. De zaal wordt het visitekaartje, niet alleen voor de school zelf maar ook voor de buurt.
Duurzaamheid
Om naast het thermisch isoleren van de schil de energiebehoefte verder te beperken is het belangrijk dat het gebouw luchtdicht is, zodat er zo min mogelijk koude lucht het gebouw binnenkomt. Daarbij moet er, om een gezonde, comfortabele en frisse school te kunnen garanderen, goed geventileerd worden. Wanneer dit op een natuurlijke manier gebeurt, zal de koude buitenlucht het gebouw te veel afkoelen, wat tot veel energieverlies en comfortklachten leidt. Daarom is er gekozen voor een vraaggestuurd gebalanceerd luchtbehandelingssysteem in combinatie met warmteterugwinning en CO2-meting.
Hiernaast heeft ook verlichting een grote invloed op de energiebehoefte. Vandaar dat het gebouw voorzien zal worden van dynamische ledverlichting. Hiermee wordt naast een hoog visueel comfort het energieverbruik sterk teruggebracht. Verder is het gebouw gasloos (all-electric) door de toepassing van warmte-koude opslag in de bodem, in combinatie met een warmtepomp.
*De oorsprong van deze behoefte komt voor uit onder andere beperkingen als dyslexie en dyscalculie, al dan niet gecombineerd met daarmee samenhangende sociaal-emotionele problematieken zoals ADHD, PDD-NOS, internaliserende problematieken zoals angsten, etc. die de leerprestaties beïnvloeden.
(foto: Mike van Schoonderwalt)