Bruto oppervlakte: 6.100 m2
Locatie: Wageningse berg, Wageningen
Periode: 2009
Opdrachtgever: GREEN Real Estate B.V.

Hotel Wageningse Berg

In opdracht van Green Real Estate heeft RAU een ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van het bestaande Hotel de Wageningse Berg, met als perspectief de doorstart naar een milieuvriendelijk hotel en congrescentrum binnen de context van de Natuurschoonwet (NSW) en een openbaar toegankelijk wandelgebied. Het hotel ligt op een voor Nederland unieke plek met zicht op het rivierenlandschap. Het oorspronkelijke gebouw, in 1953 ontworpen door Jan Wils, ligt direct naast de botanische tuin Belmonte Arboretum, ontworpen door landschapsarchitect Jan D. Zocher jr.. Het park bevat een rijke diversiteit bomen en planten en dient als wetenschappelijke proef- en leertuin. Met de herontwikkeling van het hotel kan het terrein beter op de botanische tuin aangesloten worden.
Door aanpassing en uitbreiding van de wandelpaden rondom het hotel wordt het omliggende bosgebied toegankelijker voor gasten.

Vormgeving en ligging van het gebouw zijn ingebed in het lokale collectief geheugen. In het ontwerp van RAU blijftde historische architectuur bewaard. De gewenste uitbreiding van 65 kamers in de nieuwbouw is geplaatst in de helling van de berg, en op het dak van het oude gebouw. Het ontwerp benut de kansen van de plek, waarbij het belvedère, het uitzicht, centraal staat.

De combinatie van een geliefd historisch gebouw en de ligging in een kwetsbaar natuurgebied met panoramisch uitzicht over het rivierenlandschap vraagt om een subtiele, duurzame aanpak waarin de natuur gerespecteerd wordt. Het plan voorziet in de verbouwing tot een hoogwaardig, CO2- en energieneutraal hotel. Vooral bij een dergelijke functie als een hotel is de omgang met energie en milieu van grote invloed op de kwaliteitsbeleving door het publiek. Laat de gasten de natuur weer beleven. En laat Hotel de Wageningse Berg, in de traditie van Wageningen, een voorbeeld zijn van levensvatbaarheid.

2 300_N1_extralarge
3 300_N4_extralarge