Bruto oppervlakte: 3.000 m2
Status: Competitie
Locatie: Stuttgart
Periode: 2011
Opdrachtgever: Vermögen und Bau Baden-Württemberg Amt Stuttgart
I.s.m.: Powerhouse Company

John Cranko Schule

Op een schitterende locatie kijkend over het centrum van Stuttgart en in de directe omgeving van de ‘Kulturmeile’ wordt in de komende jaren een nieuw gebouw voor?een van de meest prestigieuze dansscholen ter wereld gebouwd. RAU deed mee aan de internationale prijsvraag en ontwierp een gebouw met twee heel verschillende gezichten. In deze expressieve houding verbindt zij zich met de geschiedenis van de stad door middel van en voor Stuttgart zeer kenmerkende Staffel. Deze openbare Staffel, de Cranko Staffel, leidt voetgangers van het begin van de ‘Kulturmeile’ bij de Urbanplatz door het gebouw omhoog naar een patio met daaraan de hoofdentree van de Cranko Schule. Vanaf de patio gaat de Staffel verder omhoog naar de openbare daktuin boven de Balletsäle. Deze daktuin van ruim 3.000m2 groot ligt gelijkvloers met de Weraße en biedt een fantastisch uitzicht op het centrum van Stuttgart. De dansschool is een vlakke plaat die uit de berg steekt met daarop een huis. Door deze opzet van de

 volumes ontstaat een gebouw met twee gezichten. Kijkend vanaf de stad is de kop van de plaat zichtbaar als een groot en stedelijk venster op de stad. Ook als het gebouw door voetgangers benaderd wordt vanaf de Kulturmeile, toont de dansschool zich als een stedelijk gebouw door de grote uitkraging waar men onder door loopt.
Als het gebouw benaderd wordt vanaf de Werastraße toont het zich als een klein bijna dorps gebouw. De grote daktuin is obstakel vrij vanaf de Werastraße toegankelijk en biedt een panoramisch uitzicht over het stadscentrum. Bij benadering van de dansschool vanaf de Werastraße toont alleen het Huis zich aan bezoekers en voorbijgangers. Doorlopend naar de daktuin komt de bezoeker in de groene bovenwereld met lichte grassen, rieten, veldbloemen en bomen. In deze tuin zijn de seizoenen zichtbaar door bloeiende beplanting in het voorjaar en winterharde grassoorten.

John Cranko Schule