• Home
  • Nieuws
  • Over ons
    • Visie
    • Vacatures
  • Thomas Rau
    • Thomas Rau
    • Turntoo
  • Portfolio
    • Onderwijs
    • Hergebruik
    • Kantoor
    • Publiek
    • Commercieel
    • Wonen
    • Zorg
  • Contact
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
    • Visie
    • Vacatures
  • Thomas Rau
    • Thomas Rau
    • Turntoo
  • Portfolio
    • Onderwijs
    • Hergebruik
    • Kantoor
    • Publiek
    • Commercieel
    • Wonen
    • Zorg
  • Contact

8’48” Leiedal

Anno 2020 is het idee van een ‘kantoorgebouw’ niet meer eenduidig te benaderen. De delicate positie van het project binnenin de groene, te verdichten dienstenzone Kennedypark op een kruising van verschillende multimodale (verkeers)stromen, de demografische uitdagingen en de snel veranderende economische situaties dwingen ons tot voortdurende reflectie. 

Deze reflectie start vanuit het idee dat alle grondstoffen op aarde eindig zijn. Het is noodzakelijk om hiervoor over te schakelen van een lineaire naar een circulaire economie waarin consumeren en produceren op een nieuwe manier gefaciliteerd, gecultiveerd en gedocumenteerd gaat worden. Circulariteit is een houding en werkwijze, gericht op het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen om waardestromen te behouden; niet alleen de ‘harde’ waarden (grondstoffen), zoals water, energie, voedsel, materialen en reststromen (afval), maar ook de zachte ‘waarden’, zoals comfort, gezondheid, groen, biodiversiteit en toekomstbestendigheid en sociale cohesie. 

We stellen een nieuwe creatieve broedplaats voor, een niet-alledaagse kantoorruimte die maximaal inzet op sfeer, flexibiliteit, gebruiksgemak, efficiëntie. De duurzame filosofie van Leiedal vertalen we in deze hybride entiteit die zich uitnodigend en adaptief opstelt. Een dynamisch en tijdloos platform waar de gebruiker centraal staat en waar groen en gebouw een symbiose vormen binnen een duurzame filosofie. Een slim gestructureerd gebouw dat flexibel is in programmering. Dat beweging en ontmoeting stimuleert. Een gebouw dat mee beweegt in de tijd en gericht is op een duurzame toekomst. Een toonaangevend, aantrekkelijk kantoorcomplex voor de buurt en een aanjager voor de ambities in de bredere omgeving. 

Door het gebouw in hout uit te voeren wordt er naast een CO2 besparing zelfs CO2 opgenomen uit de lucht, waardoor dit gebouw een CO2-negatieve balans heeft. Daarenboven biedt de driehoekige geometrie enerzijds een grote flexibiliteit – door grenzeloze variaties en combinaties van vormen – en anderzijds heeft deze vorm een intrinsieke structurele stijfheid. Elke module is driedimensionaal samengesteld uit vloer-, balk- en kolomelementen. Dankzij het eenvoudige en uniforme ontwerp van het structurele systeem heeft elke verdieping van het gebouw dezelfde hoogte. Dit heeft een economisch voordeel bij de prefabricage van gestandaardiseerde trappen, binnenwanden en lengte van bouwelementen en gevels. Prefab elementen en droge montage maken de gebouwelementen ‘eenvoudig’ te modificeren en te remonteren. In de circulaire, gebouwde omgeving is alles “losoed ”in plaats van “vastgoed” geworden, alles kan flexibel hergebruikt en gemodificeerd worden om toekomstige transformaties mogelijk te maken. 

Naast het houten modulaire prefab bouwsysteem wordt resoluut ingezet op een open beglaasde gevel die de kantoorgebruiker maximaal in verbinding met diens omgeving stelt. Niet alleen vanuit een kwalitatief standpunt is dit relevant ook vanuit energetische visie. Door een hoogwaardig gevelsysteem te combineren met een gebalanceerde warmte en koudevraag wordt een performant systeem gecreëerd. Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met 100% circulaire potentie Vanuit deze circulaire principes is 8’48” ontworpen. Het resultaat is een tactiel ontwerp klaar voor gebruik; structuur en schil vormen onmiddellijk de afwerking.

Leiedal RAU Architects Axonometry
Leiedal RAU Architects Site Plan
Leiedal RAU Architects Different configurations

Sociale structuur

De recente corona-crisis toont aan dat een aangepaste kijk op het dagdagelijkse (werk) leven relevant is. Het huidige grootschalig digitaal werkexperiment zal een blijvende impact hebben op de conceptie van werkcultuur, toekomstige kantoorinfrastructuren en social samenzijn. Fysiek samen zijn zal altijd een essentiël onderdeel blijven van een gezonde leef-en werkdynamiek. Ook het samenbrengen van diverse stakeholders en bedrijvigheid, industriële partners, communities, netwerken, buurten, etc vormt een onmiskenbaar onderdeel van de sociale structuur op de werkvloer.

Om deze sociale structuur te implementeren wordt in het gebouw ruimte gemaakt op de ‘hoekpunten’ om bewuste en spontane ontmoetingen mogelijk te maken. De drie verschillende ruimtes (inkom gekoppeld aan royaal buitenterras, wintertuin voor informele meetings en rustmomenten, dakterras met uitzicht op stad) kunnen voor een organiserende sociale structuur zorgen binnen de gebouwprogrammatie. De open kantoorruimte daartussen kan hierdoor maximaal flexibel ingezet worden.

Leiedal RAU Architects Interior View

Duurzaamheid

Leiedal 8’48” wekt meer energie op dan het verbruikt door de toepassing van een een aantal bioklimatische en passieve ontwerpmaatregelen. Daarnaast wordt maximaal ingezet op passieve technieken en gratis en/of hernieuwbare energiebronnen om een comfortabel binnenklimaat te verzekeren. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Er wordt geen bijkomende energie gebruikt voor de hygiënische ventilatie van het gebouw. Het energieverbruik voor de verwarming, koeling en de verlichting wordt volledig gedekt door de elektriciteitsproductie van de zonnepanelen. Dit betekent dat het nieuwe kantoorgebouw tijdens zijn volledige levensduur geen CO2 uitstoten heeft voor zijn functioneren.

Leiedal RAU Architects Sustainability Scheme

Campus Howest

Ontworpen door RAU en ABDM, zal het nieuwe campusgebouw van de Howest Hogeschool in Kortrijk dienen als een duurzame ontmoetingsplaats waar leren, studeren, ontdekken en vergaderen in een comfortabele, stimulerende omgeving mogelijk wordt.
In de visie van het ontwerp-team wordt vertrokken vanuit de bestaande grondwaterhuishouding en worden de kansen om op korte termijn een waardevol ecologische en recreatieve site te creëren benut. Het nieuwe gebouw is te gast in de groene ruimte leunend aan de laanstructuur. Het bestaande park bestaat uit het traditionele Magdalenapark en de naastgelegen grasweide met een aantal parkbomen van een bijzondere maat. Gekozen is om zo veel mogelijk ‘openbare’ functies op de begane grond te situeren en deze te integreren in het parklandschap. Hierdoor kan het volume hierboven geminimaliseerd worden. Een ‘groen’ gebouw te gast in een ruime parksetting.

Het landschap wordt op doordacht gekozen plekken verlaagd en mondt uit in het marktplein, het restaurant en de mediatheek. Deze interne plekken met een veelheid aan daglicht kijken uit op de centrale zachte as, het historisch park of de contouren van de vroegere kapel. De entree van de school heeft een open en uitnodigend karakter door de transparante gevel in combinatie met het licht dat door het atrium het gebouw binnenvalt. Op het marktplein kan men onafhankelijk van plaats en tijd werken door middel van laptop-aansluitpunten en digitale informatieborden. De Campus van Howest is niet alleen voor de studenten en de medewerkers van Howest. De Campus wordt een ontmoetingsplek voor mens, dier en natuur, en inspireert de bezoeker over de samenhang van deze elementen. Elk jaar dat de Campus bestaat, wordt het systeem rijker. Meer biodiversiteit, meer sociale cohesie, meer energie, meer voedsel, meer uitstraling!

Howest - Rau Architects

Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects

Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects

Bouwfase

Ontdek het gebouw tijdens de bouw.

Carstle concept-woning

De Carstle concept-woning is het resultaat van een samenwerking met TBI WOONlab. Het doel was om de originele concept-woning van Era Contour te vertalen in een circulair concept. Onze ambities op sociaal, economisch en ecologisch gebied hebben we gevormd tot een circulair remontabele woning. De circulaire conceptwoning is remontabel, flexibel, energiepositief en betaalbaar. Bekijk de onderstaande presentatie voor meer informatie over de woning.

Sporthal Het Spectrum

Het verouderde sportcomplex bestond uit een sporthal, squash hal en zwembad en voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Door de komst van het Sportcomplex Koning Willem Alexander kreeg Hoofddorp al een topsport-accommodatie en is besloten het zwembad en squash-zalen aan de Assumburg 1 te slopen en de sporthal te renoveren. De sporthal ligt midden in een woonwijk en faciliteert onder andere ruimte voor de naastgelegen scholen.

Concept
Door de begane grond met kantine, kleedkamers, bergingen en voorzieningen ruimtelijk te verbinden met de hogere sporthal ontstaat een samenhangend beeld en past het gebouw qua schaal en alzijdigheid in een omgeving met woningbouw. Deze ruimtelijke verbinding in de vorm van een centrale entreehal organiseert de logistiek in het gebouw en zorgt voor transparantie en een visuele verbinding met alle onderdelen: sporthal, kantine, gangen kleedkamers en tribune op de verdieping. Tegelijkertijd zijn de technische installaties op subtiele wijze hierin geïntegreerd.

Materialisatie
Door de nieuwe gevel van de begane grond in baksteen uit te voeren en zowel oud als nieuw te keimen is er geen onderscheid tussen nieuw en bestaand. De gevel van de hal bestaat uit gevouwen staalplaat. Door beide materialen in dezelfde zand/bronskleurige tint uit te voeren wordt een rustige samenhang bereikt. De bezoeker loopt vanaf de weg beschut naar de hoofdentree onder een uitkraging van het dak. De gevel is hier volledig transparant zodat een ruimtelijk eenheid ontstaat met de kantine en de bezoeker kan zien wat er in de sporthal gebeurt.

Om de hoek sluit de gevel zich beetje bij beetje richting kleedkamers om inkijk en opwarming te voorkomen. De dichte geveldelen tussen de raamkozijnen zijn vertand aangebracht. Door deze verbijzondering van de gevel loopt de glaslijn door in het vertande metselwerk, waardoor de gevel zijn vriendelijkheid en alzijdigheid behoud en een bijzonder schaduwspel ontstaat als de zon op de gevel staat. Bij de entree wordt het metselwerk twee verdiepingen hoog opgetrokken waarin de naamgeving van het gebouw is opgenomen door metselwerkstenen terugleggend aan te brengen. De hoeveelheid materialen worden beperkt en de uitstraling van het gebouw ingetogen maar krachtig.

In de entree, horeca en beheerdersruimte zijn verdiepingshoge transparante glaselementen gepositioneerd. Hierdoor is direct zichtbaar welke sportactiviteit er bezig is. Publiek kan zich via de oude (bestaande) trap naar de eerste verdieping begeven. De bestaande oude tribune is opgeknapt en in de oude kenmerkende rode kleur gehouden. Op veel plaatsen binnen het gebouw is terug te zien dan oude materialen zijn hergebruikt. Zo is de oude houten sportvloer inclusief lijnen in de hoofdentree zichtbaar op de wand en in het plafond. Ook de houten vloer in de entree hergebruikt. De vloer is opgeschuurd en een rustiger beeld te behouden. De bestaande bar is deels terug geplaatst.

Circulariteit en duurzaamheid
Binnen de vernieuwbouw is er gestreefd naar het gebruik van circulaire materialen. Zo hebben o.a. de vloer- wandtegels een C2C certificaat en heeft al het hout een FSC en PEFC certificaat. Elementen die zijn behouden/ hergebruikt zijn: constructie, gevel, vloeren en binnenwanden, sportvloer, tribune, sporttoestellen, scorebord en meubilair. Daarnaast zijn de “gebruikelijke” energie besparende maatregelen toegepast zoals een WKO, lage temperatuur verwarming en koeling. Tevens hebben toiletten en kranen een waterbesparende functie in zich. De PV panelen die het gehele dak beslaan zijn goed voor een groot deel van de energie voorziening. Het gebouw is tevens niet aangesloten op het gasnetwerk en daardoor toekomstbestendig ontwikkeld. De akoestische voorzetwand in de sporthal en het akoestisch geperforeerde deel daarboven zorgt voor een uitstekende ruimte akoestiek. Hiermee voldoet de akoestiek ook voor onderwijs doeleinden.

Uitvoering
Na de sloopwerkzaamheden van het zwembad, horeca, squash en een deel van de gevel van de sporthal is er met de opbouw begonnen. Door het behoud van veel constructie onderdelen is er veel tijd gewonnen in de opbouw van de gevel. Een deel van het gebouw is vernieuwd. Dit deel concentreert zich op de entree, horeca, beheerdersruimte, sanitair en technische ruimte. Veel van de geprefabriceerde onderdelen zijn op de bouwplaats geassembleerd. Hierdoor hebben weersinvloeden minder kans op de kwaliteit van het eindresultaat. Doordat veel van de bestaande materialen zijn hergebruikt is vakmanschap van de bouwvakkers een pré. Dit is direct terug te zien in de hergebruikte sportvloer in de entree en de wand/ plafondafwerking.

Situatietekening
Begane grond

Redingensite

 De faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven is momenteel verspreid over verschillende locaties door de stad. De Universiteit wenst deze gebouwen te centraliseren binnen een nieuw campuscomplex op de Redingensite, een historisch en landschapplijk relevant gebied langs de rivier de Dijle dichtbij het oude centrum van Leuven.

In het gebied staat momenteel een vervallen weeshuis bestaande uit een kapel en verschillende vleugels rond enkele kleine binnenhoven.

Het stedenbouwkundig ontwerp richt zich op het activeren van het gebied door verschillende (semi-)openbare parken, kades, sportvelden en zachte verkeersroutes aan te leggen. Naast een dominante noord-zuid as langs de Dijle onstaat er een nieuwe oost-west verbinding die niet alleen aanhaakt op het grootstedelijke groen-blauwe netwerk, maar het project ook programmatisch structureert.

Langs deze oost-west verbinding worden de meest openbare functies van de nieuwe campus – entreehal, cafetaria en onderwijs lokalen – geclusterd in het centrale hart van het gebouw. Daarvandaan zijn de verschillende vleugels die de kantoren, onderzoeksruimtes en laboratoria herbergen, makkelijk bereikbaar waardoor er een efficiente circulatie mogelijk. 

Door de verdeling over verschillende vleugels ontstaan er kleinschalige bouwvolumes die zich in maat en hoogte verhouden naar de omgeving en ook verschillende binnenhoven omlijsten. 

Deze hovenstructuur verwijst naar de historische typologie van het weeshuiscomplex, waarvan ook de architectonisch en historisch waardevolle gebouwen zijn opgenomen in het ontwerp. Bovendien is de voetafdruk van de nieuwbouw zo gepositioneerd dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn betreffende behoud/vernieuwing van de bestaande bouw

Redingensite Leuven - RAU Architects - Presentation plan
Redingensite Leuven - RAU Architects
Redingensite Leuven - RAU Architects scheme_a hart van het gebouw
a hart van het gebouw
Redingensite Leuven - RAU Architects - scheme_c optoppingen
c optoppingen
Redingensite Leuven - RAU Architects - scheme_b vleugels
b vleugels
Redingensite Leuven - RAU Architects - scheme_e doorsteken
d doorsteken
Redingensite Leuven - RAU Architects
Redingensite Leuven - RAU Architects - Axon exploded no roof

EOSTA

Located in the Logistiek Park A12 in Waddinxveen, the building is divided between two main spaces: a 3500 m2 office and a 16.500 m2 hal.

This is the new logistic center that VolkerWessels Vastgoed and VolkerWessel logistic realized to host the activities of Eosta, distributor of biological fruits and vegetables. Being the motto of Eosta “where ecology meets economy”, the design of the building moves from the principles of circular economy and reflects the focus of the company on transparency and sustainability, both economical and social.

The office spaces have large floor-to-ceiling windows and a 36 m2 skylight that allows the daylight to reach deeply inside the building via an open atrium, while the excess in heat is avoided via the use of high performance glass and wooden canopies.  This not only creates an healthier and more pleasant work environment, but reduces the need of artificial light. Continue reading article →

Greenfields

GreenFields is een integraal circulair multifunctioneel masterplan voor de stad Veenendaal. Dit masterplan transformeert een verwaarloosd industrieterrein in een groen leef- en recreatiegebied.  Het projectgebied van circa 120.000 m2 zal de status van Veenendaal als winkelstad versterken met 16.000 m2 commerciële ruimte. Greenfields, gelegen aan de Groeneveldseweg, is onderdeel van de Regio Foodvalley. Met meer dan 400 nieuwe multi-generatie woningen wordt op de toekomstige woningbehoefte van de stad en regio geanticipeerd. De verschillende woningtypen worden gerealiseerd uit gestapelde geprefabriceerde houten modules. Het project is ingericht als een groen landschap waarbij verspringende groene daken met voorzieningen voor dieren worden gebruikt om biodiversiteit te stimuleren. GreenFields wordt een van de meest duurzame en grootste circulaire projecten in Nederland. Het is een CO2 positief en remontabel dorp dat in een glooiend landschap is genesteld.

Impressie luchtfoto

Wonen gecombineerd met commerciële ruimtes

Kopgebouw Groeneveldseweg

Glooiend landschap

Impressies straatperspectief

 

 

 

 

 

Typologiën

 

 

 

 

 

Exploded view

Dutch / Dubai EXPO 2020 Paviljoen

De Nexus tentoonstelling is het paviljoen. Het paviljoen als tentoonstellingsobject. Een beleefbaar, tastbaar en beloopbaar tentoonstellingsobject. Geen gebouw, maar een open ruimte / installatie / theater als drempelvrije verlenging van de openbare ruimte. Met als centraal element HET IJSBLOK.

Het paviljoen heeft een open en heldere structuur en is thematisch en ruimtelijk onder te verdelen in 5 hoofdcomponenten: ijsblok, voedselduinen, tribunegebouw, dak en entreescherm. Een biotoop ontstaan uit overvloed. Het ijsblok is de centrale spil van het paviljoen en creëert al vanaf grote afstand magische aantrekkingskracht door zijn juweelachtige uitstraling en zijn imposante afmeting van 10x10x10 meter. De fysieke vertaling van de verbinding van energie, water en voedsel in een context waar dit tot nu toe niet mogelijk was, de woestijn. Een waterproducerend ijsblok. Het onmogelijke wordt mogelijk door bronnen van overvloed met elkaar te verenigen. 

Langs de bezoekersroute markeert het transparante entreescherm de plek van het Dutch Dubai paviljoen. Het scherm heeft verschillende functies: een billboardachtige functie voor Dutch Dubai, markering van de looprichting, het logistieke faciliteren en informeren van de bezoekersstroom, opvang van de zwevende dakconstructie en bescherming van het ijsblok in verband met de hoofd windrichting.

Continue reading article →

Juf Nienke

Juf Nienke is een totaalconcept en duidelijk leesbaar als één geheel. Door een efficiënt ontsluitingssysteem en de introductie van een interne ontmoetingsstraat is dat geheel helder en logisch gedifferentieerd in drie onderdelen: Een laag blokje van eengezinswoningen in het noorden, een hoog en lang volume langs de Muiderlaan en een kleiner volume aan de Strandlaan. De ontmoetingsstraat organiseert het project op een eenvoudige, logische en overzichtelijke manier. Luie trappen aan weerskanten eiden de bewoners naar een verhoogd dek, ‘het ontmoetingsdek’. Dat biedt een prachtig uitzicht op de rustige binnentuin en ruimte voor ontmoeting en gezamenlijk activiteiten. De diversiteit aan woningtypes gaat een diverse groep bewoners trekken, met een stimulerende mix als gevolg. 

Onze ambitie om een circulair en modulair gebouw te maken, hebben we verder vormgegeven. Heel Juf Nienke is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT-units. Standaard 4 meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. Beton met gerecycled granulaat beperken we tot de plint: Enerzijds de vloer van de commerciële ruimte en anderzijds een transferbalk om de overgang te maken tussen het meest efficiënte grid voor de parkeergarage en het bovenliggende unitgrid. De plint werkt zo als een soort tafelconstructie. Continue reading article →

TIJ

“TIJ” –  het grootste en meest markante “Natuurkunstwerk” van het Haringvliet – is onderdeel van het Droomfondsproject. Een project van de gezamenlijke natuurorganisaties om, naar aanleiding van het Kierbesluit Haringvliet, aan de ene kant de natuurrijken in het Haringvliet te verrijken en aan de andere kant de effecten hiervan waarneembaar en toegankelijk te maken voor mensen. Hiervoor zijn een aantal speciale plekken aangewezen voor vogelobservatoria en uitkijkplekken. Dit vogelobservatorium is gelegen in de Scheelhoek, een natuurgebied dicht bij de Haringvlietdam bij Stellendam. Het gebied bestaat uit een dijk met binnendijks grote rietlanden en buitendijks een aantal eilanden. Deze eilanden zijn foerageer- en broedgebied voor steltlopers zoals de Visdief en, het icoon van dit gebied, de Grote Stern.
“Het Nest” is een volledig remontabel, met lokaal riet afgedekte, houten eivormige constructie, welke in Finland computergestuurd gezaagd, in ca. 400 onderdelen met de boot aangeleverd en op locatie gemonteerd is. Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met circulaire potentie. Notabene is alles tijdelijk en moet ook het vogelobservatorium zonder waardeverlies ooit uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit alles om de effecten op het milieu en het ecosysteem op locatie minimaal te belasten nu en in de toekomst.
Het observatorium ligt in een landschappelijk ontworpen nest van riet, kastanje palen en zand. Continue reading article →

Warande Bovenwegen

Warande biedt op elf locaties in het verzorgingsgebied ten zuiden en oosten van de stad Utrecht zorg-arrangementen op maat. Ze richt zich daarbij vooral op senioren met een brede maatschappelijke en culturele belangstelling die het behouden van hun vitaliteit belangrijk vinden en zelf hun leven willen blijven vormgeven. De kwaliteit van een deel van de huidige gebouwen van Warande biedt voor de langere termijn niet de mogelijkheid om cliënten volgens de visie van Warande op een duurzame en hoogwaardige huisvesting, zorg, behandeling en dienstverlening te bieden. De kwaliteit van de landschappelijke locatie en de historie van Heerewegen als oude Buitenplaats biedt daarentegen juist grote kansen om nieuwe huisvesting te realiseren die aansluit op de visie en deze zelfs verder kan versterken. Natuur en groen kunnen op een zeer goede manier onderdeel uit gaan maken van zowel de nieuwe als bestaande locaties.
Hiertoe wordt het gebouw “Bovenwegen” volledig gerenoveerd en uitgebreid. Het oppervlak kantoren is drastisch verkleind en de eerste een tweede verdieping zijn vrijgemaakt voor studio’s. Het kinderdagverblijf op de tweede verdieping is verplaatst naar de begane grond grenzend aan de tuin.
Het restaurant voor de bewoners en medewerkers van de Buitenplaats en wellicht daarbuiten krijgt Continue reading article →

De State Hillegersberg

De State Hillegersberg, voorheen bekend onder de naam Reuma en Revalidatiecentrum Rotterdam (RRR), is een revalidatiecentrum, gelegen in Hillegersberg. Het complex ligt in een groene omgeving en bestaat uit twee bouwdelen, verbonden middels twee loopbruggen. Bouwdeel ‘Strauss’ stamt 1966. In de jaren 90 is het complex uitgebreid met een bouwdeel ‘Mozart’. Zowel bouwkundig als installatietechnisch is het complex verouderd. Daarom is gekozen om het revalidatiecentrum deels te renoveren/vernieuwbouwen en deels plaats te laten maken voor nieuwbouw. Het Strauss gebouw zal worden gestript, waarbij alleen de bestaande hoofddraagconstructie blijft behouden. Deels krijgt bouwdeel Strauss een ‘optopping’, door een extra bouwlaag toe te voegen aan de bestaande constructie.Het bouwdeel Mozart is met zijn huidige opzet niet geschikt en zal, net als de verbindende loopbruggen, plaats maken voor een nieuwbouw. Dit geeft ook de mogelijkheid om de twee gebouwdelen zowel esthetisch, als programmatisch, met elkaar te verenigen.

De achterliggende structuur van het bestaande gebouw, en de nieuwe indeling, vraagt om een complexe verdeling van gesloten en transparante geveldelen. Dit creëert een speelse invulling van het gevelbeeld. De raampartijen beginnen vanaf vloerhoogte en strekken zich uit tot 2,5 meter. Dit zorgt voor veel natuurlijk licht en biedt uitzicht op de groene omgeving. Tussen de raampartijen is de gevel voorzien van verticale bio-composiet gevellatten van afwisselende breedte. Horizontale uitkragende, met fijn pleisterwerk, gestucte gevelbanden, ter hoogte van de verdiepingsvloeren verbinden de verschillende bouwvolumes tot één geheel en omvat de speelsheid van de gevelindeling.

Continue reading article →

Sportgebouw Zeeburgereiland

Het energie-neutrale Sportgebouw vormt onderdeel van de herontwikkeling van Zeeburgereiland en ligt ingeklemd tussen drie beeldbepalende silo’s van de voormalige waterzuiveringsinstallatie en het centraal gelegen sportpark. Diverse sportverenigingen, twee naastgelegen scholen alsmede na-schoolse opvang gebruiken het gebouw.

Er zat een tegenstelling in de gewenste open uitstraling van het sportgebouw en haar programma, waar veel gesloten functie-onderdelen in zitten die geen daglicht behoeven. Een gesloten gevel is gunstig voor het voorkomen van hinderlijk daglicht, voor het budget en voor onderhoud. Tegelijkertijd dient het gebouw uitnodigend te zijn en een relatie aan te gaan met de omgeving.

De entree en de kantine in de plint van het gebouw zijn aan de voorzijde volledig transparant vormgegeven. Een uitsnijding uit het gebouw zorgt ervoor dat je bij binnenkomst direct zicht hebt op de achtergelegen silo’s.

De gymzaal op de begane grond is ook voor een deel transparant, hierdoor is het gebouw uitnodigend en gaat een relatie aan met de omgeving. Op de eerste verdieping bevinden zich het kantoor, een flexibel te gebruiken dojo-/dans-/fitnessruimte en de kleedkamers van de buitensport en hoger gelegen sporthal.

De sporthal is gericht op de silo’s en het sportpark door de bovenste laag aan beide zijden uit te kragen en door het verschil in reliëf van de gevels: de kopgevels zijn vlak en de langs gevels geprofileerd uitgevoerd.  Om het beeld van een grote hal te voorkomen zijn de verschillende vloerniveau’s opgeknipt door voegen ter hoogte van de verdiepingsvloeren, waartussen op strategische plekken grote raamopeningen zijn gemaakt. De horizontaliteit in de gevel, die door deze opdeling ontstaat vormt een mooi contrast met de verticaliteit van de silo’s. Silo’s, sportgebouw en sportpark gaan een dialoog met elkaar aan.

Waddenzee World Heritage Centre

Hemel en aarde delen het toneel, dat constant verandert, en eeuwig in beweging is, door zon, maan en sterren. Het doel van het WEC is het onzichtbare van de Waddenzee zichtbaar te maken, en tegelijkertijd het tijdelijke van alles te doen beseffen.”

Wij en alles zijn onvermijdelijk een onderdeel van de aarde. Alleen het besef van deze eenheid maakt vanzelfsprekend dat we voor haar zorgen. Het toenemende inzicht in dit verbindende patroon tussen mens en natuur schept de mogelijkheid onze relatie met de wereld steeds meer in harmonie te brengen. Niet ten koste van maar als onderdeel van de wereld te leven en te denken.

Continue reading article →

de Key

Woonstichting De Key wilde haar medewerkers samenbrengen op één locatie en het bestaande “gangen” kantoor transformeren tot een dynamische omgeving die uitnodigt tot ontmoeting en samenwerking én interactie met de buurt. Tegelijkertijd wil de Key een beeld uitstralen die past bij haar maatschappelijke rol.

Om dit te bewerkstelligen is de gewenste ambitie ons uitgangs- punt: een BREEAM excellent gebouw, voor alle medewerkers binnen een bruto vloeroppervlak van 3600 m2. Vanuit deze concrete doelstellingen hebben we “van achter naar voren” de parameters bepaald die geleid hebben tot het voorliggende ontwerp. 

Continue reading article →

Cburg College

Het Cburg College is een kleinschalig VMBO en onderdeel van het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam. De wens om een kleinschalige en overzichtelijke school welke een veilige leeromgeving biedt die aansluit bij het lesprogramma heeft geresulteerd in een compact ontwerp dat rondom een centraal hart is gerangschikt. De centrale hal is het centrale hart van de school. Het vormt de spil in de routing door het gebouw. Leerlingen en medewerkers ontmoeten elkaar hier. Eigen identiteit van de verschillende onderdelen, zichtlijnen door het gebouwen en de diversiteit aan ruimten dragen bij aan de kleinschaligheid van de centrale ruimte. Door transparantie, doorzicht en overzicht raakt een leerling nooit ‘verloren’ in de school. Maximale openheid en transparantie dragen bij aan de ervaring van ruimte, overzicht en veiligheid. Vanuit de centrale hal zijn alle onderdelen van de school zichtbaar. Leerpleinen, overlegruimten, lokalen en diverse werkstations grenzen aan de centrale hal. Dit geeft de leerlingen overzicht en er ontstaat een dynamische leeromgeving die uitnodigt tot leren. Van buiten is de centrale hal zichtbaar waardoor de school zich opent naar de wijk en laagdrempelig is voor  Continue reading article →

Karel de Grote Hogeschool

In het kader van het algemene Masterplan heeft de Karel de Grote Hogeschool de studies lerarenopleidingen, orthopedagogie, sociaal werk, vroed- en verpleegkunde, pedagogie van het jonge kind, naast de algemene diensten en studentenvoorzieningen gegroepeerd op één centrale locatie. Campus Zuid biedt plaats aan 5.500 studenten en 500 docenten. De hogeschool bevindt zich in het driehoekige bouwblok tussen de Brussel-, de Ieper- en de Montignystraat. Deze drie straten liggen in de Zuidwijk en maken deel uit van het oorspronkelijke verkavelingsplan van de wijk van 1875. Het binnenplein van de school vormt het hart van de campus en fungeert als ontmoetingsplaats en schakel tussen de hogeschool en de buurt. De bestaande gebouwen aan de Ieperstraat en Montignystraat worden in de nieuwe campus geïntegreerd en aan de Troonplaats komt een nieuwe vleugel met de mediatheek en enkele studielandschappen met uitzicht over het plein. Kortom, een transparant en overzichtelijk Continue reading article →

We bouwen aan een circulaire toekomst

© RAU B.V. 2022  |  info@rau.eu   |   +31 20 419 02 02  |  Hamerstraat 3, 1021 JT Amsterdam