Bruto oppervlakte: 19.500 m2
Status: Opgeleverd
Programma: Kantoor, logistiek centrum
Periode: 2015-2018
Opdrachtgever: Eosta
I.s.m.: Interieur: Ex-interior, Stedenbouw: Ontwerpburo Bert Huls, Bouwmanagement: Systabo bv, Bouwfysica: Aveco bv, Fotograaf: Marcel van der Burg

EOSTA

Gelegen in LogistiekPark A12 in Waddinxveen, is het gebouw verdeeld in twee hoofdfuncties: een kantoor van 3500 m2 en een hal van 16.500 m2.

Dit is het nieuwe logistieke centrum dat VolkerWessel Logistics heeft gerealiseerd om de activiteiten van Eosta, distributeur van biologische groenten en fruit, te hosten. Als het motto van Eosta ‘waar ecologie en economie samenkomen’, gaat het ontwerp van het gebouw uit van de principes van circulaire economie en weerspiegelt het de focus van het bedrijf op transparantie en duurzaamheid, zowel economisch als sociaal.

De kantoorruimtes hebben grote verdiepingshoge ramen en een dakraam van 36 m2 waardoor het daglicht diep in het gebouw kan komen via een open atrium, terwijl de overtollige warmte wordt vermeden door het gebruik van hoogwaardig glas en houten luifels. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde en aangenamere werkomgeving, maar vermindert ook de behoefte aan kunstlicht.

De benodigde apparaten worden niet alleen gedeeltelijk gevoed door de 11.000 m2 PV-panelen op het dak van de hal, maar in het geval van alleverlichtingsapparaten (LED) worden ze rechtstreeks geleverd door de leverancier, die het eigendom behoudt. Eosta past RAU's benadering van circulaire economie en einde van eigendom toe en koopt in feite geen lampen, maar ‘licht-uren’ waarbij Philips Lighting licht levert in plaats van alleen maar armaturen. Dit leidt tot een modulaire en demontabele installatie waarbij idealiter niets wordt weggegooid na gebruik.

Een andere op RAU's gebaseerde visie op circulaire economie die in het project wordt toegepast, is die van het gebouw als materiaalopslag, die in de toekomst beschikbaar is voor eenvoudig hergebruik. Daarom zijn de volumes ontworpen met maximale flexibiliteit, zodat ze in de toekomst kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende gebruikers en gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd. Om de aandacht van het bedrijf voor de omgeving waarin het zich bevindt verder te onderstrepen, wordt ook het regenwater opgevangen voor hergebruik in de nabij gelegen kassen.