Bruto oppervlakte: 15.500 m2
Status: Competitie
Locatie: Hoofddorp
Programma: Gemeentehuis
Periode: 2021
Opdrachtgever: Gemeentehuis Haarlemmermeer

Gemeentehuis Haarlemmermeer

Het ontwerp voor een nieuw gemeentehuis, gelegen in het centrum van Hoofddorp, creëert een nieuw icoon voor de stad. Het gebouw is een levend, ademend bouwwerk met haagbeuken op de gevel, ondersteund door een volledig houten constructie binnenin. Geïnspireerd door de geschiedenis van Haarlemmermeer, van watervlakte tot herwonnen agrarisch landschap, stimuleert dit gebouw de groei van een nieuwe biobased industrie die past bij een toekomstbestendige visie op Haarlemmermeer.

Een nieuw plein en ontmoetingspunt
Zoals Hoofddorp midden in de lappendeken van het agrarische landschap van de Haarlemmermeer ligt, zo staat het nieuwe gemeentehuis als centraal object op het Raadhuisplein. De polygonale footprint  en het volume van het ontwerp faciliteert de voetgangersstromen van het station naar het winkelgebied en daardoor is een nieuw plein en ontmoetingspunt gecreëerd in het zuiden. Dit landschap loopt door tot op de begane grond van het gebouw, met een grote openbare ruimte die van noord naar zuid doorloopt.

Transparant gebouw
Daarboven bevinden zich de semi-openbare ruimtes zoals de Raadzaal, Burgerzaal en Trouwzaal. De hogere transparante plint, die uitkijkt op de vides met meerdere verdiepingen, benadrukt het openbare karakter van het overheidsgebouw en activeert de plint. De bovenste verdiepingen zijn bestemd voor kantoorruimten, waar medewerkers van verschillende gemeentelijke diensten samenwerken. Individuele werkruimten zijn langs de gevel geplaatst om lichte, ruime werkplekken mogelijk te maken, terwijl vergaderruimten zijn geclusterd in centrale en gemakkelijk toegankelijke gebieden op elke verdieping. Het houten interieur creëert een warme informele sfeer die samenwerking aanmoedigt, met vanaf elk bureau uitzicht op het groen.
Het gebouw is volledig remontabel, energie-neutraal en CO2-positief en fungeert als materiaaldepot, waarmee het de toekomstige generaties van Hoofddorp zowel functioneel als fysiek van dienst is.
RAU werd runner-up in de competitie; een gemiste kans voor deze plek.

Van polderlandschap naar stadslandschap
exterior render of building, top view
Bovenaanzicht (render Okdraw)
interior render of building
Helder overzicht in het entreegbied (render Okdraw)
Programma
Aanzicht gevel
exterior render of building
Schakelplein (render Okdraw)
Circulariteitsdoorsnede