Bruto oppervlakte: 8300 m2
Locatie: Amsterdam
Project: RAU-SeARCH
Periode: 2018-heden
Opdrachtgever: BFORL
I.s.m.: DSLA

Juf Nienke

Juf Nienke is een totaalconcept en duidelijk leesbaar als één geheel. Door een efficiënt ontsluitingssysteem en de introductie van een interne ontmoetingsstraat is dat geheel helder en logisch gedifferentieerd in drie onderdelen: Een laag blokje van eengezinswoningen in het noorden, een hoog en lang volume langs de Muiderlaan en een kleiner volume aan de Strandlaan. De ontmoetingsstraat organiseert het project op een eenvoudige, logische en overzichtelijke manier. Luie trappen aan weerskanten eiden de bewoners naar een verhoogd dek, ‘het ontmoetingsdek’. Dat biedt een prachtig uitzicht op de rustige binnentuin en ruimte voor ontmoeting en gezamenlijk activiteiten. De diversiteit aan woningtypes gaat een diverse groep bewoners trekken, met een stimulerende mix als gevolg. 

Onze ambitie om een circulair en modulair gebouw te maken, hebben we verder vormgegeven. Heel Juf Nienke is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT-units. Standaard 4 meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. Beton met gerecycled granulaat beperken we tot de plint: Enerzijds de vloer van de commerciële ruimte en anderzijds een transferbalk om de overgang te maken tussen het meest efficiënte grid voor de parkeergarage en het bovenliggende unitgrid. De plint werkt zo als een soort tafelconstructie.

De gegeven bouwenvelop is aan de buitenzijde tot de volledige contouren benut. Het rigide zwarte gridraster langs de Muiderlaan verleent het volume een zekere stoerheid en manifesteert daarmee zijn aanwezigheid. In de gevels aan de Strandlaan en de smalle tussenstraat aan de noordzijde lost het rigide gridraster op in kleinschaligere verspringende volumen. Deze wissel van korrelgrootte maakt de verbinding met de aangrenzende kleinschaligere bebouwing / zelfbouw van het gehele blok en het eiland. Om het parkeren zo efficiënt mogelijk in het plan op te lossen, is de licht verdiepte parkeergarage half onder het bouwvolume aan de Muiderlaan geschoven. Zo ontstaat een soort entresol die in eerste instantie bij de commerciële ruimte behoort, maar ook toegang kan bieden tot het opgetilde ontmoetingsdek.

Biodiversiteit vormt een hoeksteen van het concept. Het type beplanting voor de binnentuin, het groen ten behoeve van de galerij en het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen. Ook andere plekken zijn benut om de biodiversiteit te verrijken. De in de binnentuin gelegen dakrand van de parkeergarage is voorzien van vleermuiskasten. Als markante blikvanger op het dak maken we een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Een architectonisch statement met ecologische betekenis.