Bruto oppervlakte: 4.200 m2
Locatie: Zutphen
Periode: 2006-2010
Opdrachtgever: ROC Aventus

ROC Aventus

Het schoolgebouw van ROC Aventus vult de leegte aan de westkant van het stationsplein; de openbare ruimte wordt door de komst van dit gebouw scherper geprofileerd en een plein gecreëerd. De vormgeving verankerd het gebouw in zijn omgeving. Het historische stratenpatroon van de omliggende wijken is in de gevel geprojecteerd als raamopeningen. De materialisering van de vier bouwlagen is een reflectie van de omliggende gebieden: begane grond: steen verwijst naar het stationsplein eerste verdieping: hout legt een verband met de oude stad waar in het verleden veel met hout werd gebouwd tweede verdieping: metaal staat symbool voor de bedrijvigheid van het nieuw te ontwikkelen gebied ‘De Mars’ aan de noordkant van het spoor bovenste verdieping: het witte stucwerk is geïnspireerd door de witte huizen aan de kade langs de IJssel.

Het gebouw bestaat uit vier L-vormige en ten opzichte van elkaar verdraaide verdiepingen. Door de kenmerkende L-vorm ontstaan op elke verdieping uitsparingen (oftewel: vides) die dankzij de verdraaiing op elk niveau in een andere hoek komen te liggen. Elke verdieping richt zich met open armen naar een ander deel van de stad.

De vides zorgen er voor dat veel daglicht in alle delen van het gebouw kan dringen. Daarnaast vervullen de vides ook een sociale rol binnen de school. In het pand zijn vier onderwijssectoren (cultuur & theater, gezondheid, techniek en ondernemen) gevestigd. Elke sector heeft in principe zijn eigen verdieping. De vides voorkomen de afbakening tussen de verschillende sectoren en dienen als podia voor spontane ontmoetingen en uitwisseling van ideeën en als plekken voor samenwerking.

Energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame, milieuvriendelijke materialen waren van begin af aan belangrijke te wordt door passieve ontwerpmaatregelen zo ver mogelijk beperkt.

188_N248_extralarge
188_N249_extralarge
188_N251_extralarge
188_N260_extralarge
188_N307_extralarge
DSC_4828
otrap