Bruto oppervlakte: 4.100 m2
Locatie: Amsterdam Zeeburgereiland
Periode: 2016-heden
Opdrachtgever: PMB Gem. Amsterdam
I.s.m.: Fotograaf: Marcel van der Burg

Sportgebouw Zeeburgereiland

Het energie-neutrale Sportgebouw vormt onderdeel van de herontwikkeling van Zeeburgereiland en ligt ingeklemd tussen drie beeldbepalende silo’s van de voormalige waterzuiveringsinstallatie en het centraal gelegen sportpark. Diverse sportverenigingen, twee naastgelegen scholen alsmede na-schoolse opvang gebruiken het gebouw.

Er zat een tegenstelling in de gewenste open uitstraling van het sportgebouw en haar programma, waar veel gesloten functie-onderdelen in zitten die geen daglicht behoeven. Een gesloten gevel is gunstig voor het voorkomen van hinderlijk daglicht, voor het budget en voor onderhoud. Tegelijkertijd dient het gebouw uitnodigend te zijn en een relatie aan te gaan met de omgeving.

De entree en de kantine in de plint van het gebouw zijn aan de voorzijde volledig transparant vormgegeven. Een uitsnijding uit het gebouw zorgt ervoor dat je bij binnenkomst direct zicht hebt op de achtergelegen silo’s.

 De gymzaal op de begane grond is ook voor een deel transparant, hierdoor is het gebouw uitnodigend en gaat een relatie aan met de omgeving.

Op de eerste verdieping bevinden zich het kantoor, een flexibel te gebruiken dojo-/dans-/fitnessruimte en de kleedkamers van de buitensport en hoger gelegen sporthal.

De sporthal is gericht op de silo’s en het sportpark door de bovenste laag aan beide zijden uit te kragen en door het verschil in reliëf van de gevels: de kopgevels zijn vlak en de langs gevels geprofileerd uitgevoerd.  Om het beeld van een grote hal te voorkomen zijn de verschillende vloerniveau’s opgeknipt door voegen ter hoogte van de verdiepingsvloeren, waartussen op strategische plekken grote raamopeningen zijn gemaakt. De horizontaliteit in de gevel, die door deze opdeling ontstaat vormt een mooi contrast met de verticaliteit van de silo’s. Silo’s, sportgebouw en sportpark gaan een dialoog met elkaar aan.