Bruto oppervlakte: 3.550 m2
Locatie: Apeldoorn
Periode: 2008-2010
Opdrachtgever: Stichting Apenheul

De St@art

De St@art is het nieuwe kantoor en educatief centrum van Stichting Apenheul en het Natuurhuis in Apeldoorn. Naast zijn functie als kantoor, zal De St@art ook dienen als centrum voor milieueducatie en als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, studenten en bezoekers. Het gebouw is voorzien van een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een expositieruimte en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul.

De ambitie van Stichting Apenheul was een inspiratie centrum te creëren dat mensen stimuleert om keuzes te maken die bijdragen aan een betere, duurzame toekomst.

In zijn vormgeving lijkt De St@art op een reusachtig houten skelet. Het vormt een verbindend element tussen de Apenheul en Park Berg en Bos. De komst van het gebouw introduceert een nieuwe wandelroute die door het park

naar de ingang van de Apenheul loopt. Om de beleving van natuur te benadrukken, zijn onderdelen van het gebouw, zoals het auditorium, ondergronds aangelegd.

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. De grootste dakspant is 30 meter lang en weegt ongeveer drie ton. Het dak is bedekt met zonnepanelen die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw voorzien. De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.

Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2 neutraal. Dankzij betonkernactivering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt. De LED verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld.

de staart zijgevel216_N311

DSC_9423_1DSC_9415_1

 216_N297