Bruto oppervlakte: 784 m2
Locatie: Den Haag
Periode: 2014-2017
Opdrachtgever: Anoniem
In samenwerking met: Robbert Jan Admiraal interieur/ Laplab landschapsontwerp

Villa S

De oorspronkelijke jaren ‘60 woning, gelegen in een bosrijk duinlandschap met veel reliëf was gericht op de zonnige zuidzijde en de Sint Hubertusweg. Omdat de contouren van deze woning bepalend zijn geweest voor het bestemmingsplan is in het nieuwe volume de T-vormige plattegrond behouden. De bewoners hadden de wens om de woning meer op de tuin (noordzijde) te richten en meer privacy te creëren ten opzichte van de openbare ruimte. Gekozen is voor een alzijdig volume in één materiaal: “Shou Sugi Ban”, gebrande lariks.
Aan de noordwest zijde van de kavel, staat een prachtige naald bossage. Schitterend om aan te wonen met een heerlijke bosgeur. Een echte kwaliteit die we wilden koesteren in het ontwerp.De overgang naar dit bos is geleidelijk, een graduele overgang van privé naar openbaar. In de woning voelt het alsof het bos onderdeel is van de tuin. Openingen zijn uit het volume gespaard waar nodig om lichtinval of uitzicht te creëren.

Op de enigszins verzonken begane grond bevinden zich sauna, kantoor, logeerkamer en tuinkamer die via een trap langs de gevel een directe verbinding heeft met de erboven gelegen woonkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich tevens de eetkamer, keuken, speel- en tv- kamer. De doorlopende pui van de keuken en woonkamer biedt een prachtig uitzicht op de tuin met zwembad en de omgeving. De tweede verdieping is bestemd voor slapen. De hoogteverschillen in de tuin zijn opgelost in nieuwe glooiingen zodat de tuin vloeiend overgaat in de omgeving.
Energie-opwekking vindt plaats door middel van een houtpellet kachel en pv-panelen. Koude-opwekking wordt geactiveerd door een betonplaat onder de begane grond vloer. De zeer goed geïsoleerde woning is verder voorzien van een laagtemperatuur afgiftesysteem, emissie-vrije materialen, FSC-gecertificeerd hout, een hwa-buffering ten behoeve van tuinirrigatie.

Villa S 03