Bruto oppervlakte: 3.800 m2
Locatie: Zeist
Periode: 2003 - 2005
Opdrachtgever: Wereld Natuur Fonds NL

Wereld Natuur Fonds

Architectuur
Een voormalig agrarisch laboratorium uit de jaren ’50 werd omgebouwd tot het eerste CO2-neutrale en zelfvoorzienende kantoorgebouw van Nederland, met een in alle opzichten plezierig verblijfsklimaat. De bestaande, strakke structuur werd in het midden met een organische ‘blob’ vriendelijker en spannender gemaakt. Het kale, grijze ‘kantoorbeton’ heeft door het gebruik van natuurlijke materialen een warme en uitnodigende uitstraling gekregen, die veel directer aansluit op het omliggende natuurgebied.

Energie en milieu
De energieprestaties van het gebouw zijn uitstekend; het is CO2-neutraal, zelfvoorzienend en scoort A++ bij het Europeese EPBD energielabel. Driedubbel glas en houten lamellen voor de grote ramen zorgen voor efficiënte isolatie en zonwering.

Zonnecellen op het dak verwekken elektrische energie en zonneboilers zorgen voor warmwater. De lichaamswarmte van de mensen in het gebouw wordt opgevangen en gebruikt. Het teveel aan warmte wordt in de zomer in een ondergrondse waterbel opgeslagen en in de winter voor verwarming gebruikt; in de winter wordt de kou opgeslagen om deze ‘s zomers aan te wenden voor de koeling van het gebouw.
Niet alleen op energetisch vlak is het gebouw zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Het handhaven van grote delen van de betonnen structuur is een efficiënte vorm van hergebruik. Het gebruikte hout is FSC-gecertificeerd. De schoonloopmat is gemaakt van oude autobanden, de vloerbedekking van hergebruikte tapijt. Alle gebruikte materialen zijn geproduceerd zonder kinderarbeid. Vleermuizen hebben toegang tot de kelder en vogels kunnen broeden in de gevel.

 

136_N24_extralarge

136_N27_large

136_N47_extralarge_BW

136_N21_extralarge

136_N13_extralarge

136_N5_extralarge