Bruto oppervlakte: 7.545 m2
Locatie: Dordrecht
Programma: (Praktijk)onderwijs en kantoren
Periode: 2019-2021
Opdrachtgever: Kadans Science Partner
I.s.m.: Heijmans
Adviseur(s): B&B Bouwadvies, Deerns

Kopgebouw Leerpark 

Het Leerpark, met de Duurzaamheidsfabriek als één van de belangrijke assets, vormt samen met het nabijgelegen Gezondheidspark met ziekenhuis en sportboulevard, een stedelijk knooppunt met een (boven)regionale verzorging en educatieve aantrekkingskracht. Met het nieuwe kopgebouw kan het Leerpark zijn regionale positie als kennis- en open innovatiecentrum versterken en het volledige innovatieproces in de regio faciliteren.

De opgave is een ontwerp voor (praktijk)onderwijs- en kantoorgebouw van circa 7.545 m2 BVO in de vorm van een multi-tenant/mixed-use gebouw met kantoor-, vergader- en onderwijsfuncties voor de innovatieve duurzaamheids- en energiesector. De wens was een gebouw met een markante en identificeerbare uitstraling die past bij de identiteit en kwaliteit van de naastliggende Duurzaamheidsfabriek, als ook de prominente plek als entree van het Leerpark.

Het Kopgebouw biedt een verbinding tussen bedrijven en studenten. Op de vierde en vijfde verdieping vestigt de Dordrecht Academy zich. Op de overige verdiepingen is plaats voor bedrijven die passen bij het campusprofiel van de Smart Campus Leerpark, en een koppeling hebben naar techniek en innovatie. Deze combinatie maakt het Kopgebouw een plek waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden en versterken.

Het Kopgebouw krijgt een centraal atrium en een directe verbinding met de Duurzaamheidsfabriek op de vierde verdieping. De begane grond en eerste drie verdiepingen van het gebouw zijn beschikbaar voor innovatieve bedrijven en startups op het gebied van duurzaamheid, energie, nieuwe maakindustrie en innovatieve maritieme oplossingen. Het atrium geeft ruimte voor lunch, flexwerken, ontmoeten en het vieren van successen. Verder zijn er op de begane grond vergaderfaciliteiten beschikbaar.

Door de markante gevel met gedrapeerd theaterdoek wordt het Kopgebouw een herkenningspunt bij de entree van het Leerpark, vanuit de trein, auto en vanaf de fiets
Bovenaanzicht Leerpark met Kopgebouw