Bruto oppervlakte: 7.800 m2
Periode: 2006-2010
Opdrachtgever: Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College

In het westen van Eindhoven, vlakbij het Evoluon heeft het Christiaan Huygens College begin 2011 haar derde vestiging in gebruik genomen op het sportpark de Botenlaan. De directeur van de school wenste een gebouw dat nog opvallender en bekender zou worden dan het futuristische congrescentrum. RAU beantwoorde de vraag met een in het oog springend en zeer innovatief ruimteschip met veel daglicht en een gezond binnenklimaat. Tevens is de Olympia locatie van het Christiaan Huygens College de eerste energie leverende school van Nederland. Hier volgen 500 vmbo en havo leerlingen praktijk en theorie lessen.

De grote open groene kavel bood de mogelijkheid om een dynamisch en vrij volume met een alzijdig aanzicht te maken. Naar het zuiden bieden terugspringende terrassen verblijfsruimte in de zon, terwijl de gevel op de noordzijde vlak is.

Achter dit opvallende uiterlijk schuilt een rationeel plan. Op de hoeken van een denkbeeldige gelijkzijdige driehoek staan 3 verticale servicekernen. Alle dienende functies, zoals trappen, toiletten, techniek, lockers en de lift zitten in de drie verticale kernen. Dankzij deze bundeling van functies kunnen de rondom de kernen gelegene onderwijsruimten vrij ingedeeld worden. Daarmee is het gebouw toekomst bestendig en kan aan veranderende onderwijsbehoeften aangepast worden.

197_N221
197_N222
197_N228
Christiaan Huygens College
197_N242_extralarge