Bruto oppervlakte: 18.500 m2
Status: Competitie
Locatie: Amstelkwartier, Amsterdam
Programma: Hotel
Periode: 2008
Opdrachtgever: InterContinental Hotels Group
I.s.m.: Powerhouse Company

H2O-tel

Water is het belangrijkste kenmerk van het H2Otel. Het hotel is gelegen in het Amstelkwartier, direct naast de Amstel. Vanuit het hotel hebben bezoekers uitzicht op het historische centrum van Amsterdam met zijn grachten, de haven en, op heldere dagen, de Noordzee. Het H2Otel heeft zijn naam niet vanwege haar mooie uitzicht gekregen, maar water is de enige energiedrager in het gebouw. Water wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen, te koelen, om elektriciteit te verwekken en om te koken. Mede dankzij dit omvattend gebruik van water zal het H2Otel een van de meest duurzame hotels ter wereld worden.

Om een hotel in hoge mate energie efficiënt en CO2 neutraal maken is het uiteraard niet voldoende om op een innovatieve manieren energie op te wekken. In eerste instantie is het belangrijk dat de energiebehoefte van het gebouw door optimale vormgeving geminimaliseerd wordt.

Aan de zuidgevel zijn de karakteristieke houten lamellen dicht naast elkaar geplaatst om oververhitting ‘s middags en vooral gedurende de zomermaanden te voorkomen. Naar de noordkant toe wordt de afstand van de lamellen steeds groter. Daardoor opent het gebouw zich als het ware voor het prachtige uitzicht van het centrum van Amsterdam.

Vooral de sterk wisselende bezettingsgraden van grote hotels zijn een groot obstakel bij het bereiken van energie efficiënte klimaatbeheersing. Om het energieverbruik van het H2Otel te verminderen wordt er een intelligent klimaatbeheersingssysteem ingezet. Met behulp van sensoren overal in het gebouw herkent dit systeem of, en hoeveel, personen in een ruimte aanwezig zijn en stuurt de ventilatie, verwarming en koeling daarop aan. De energiebehoefte van het hotel kan daardoor met ongeveer 40% gereduceerd worden.

259_N20_extralarge
FACADE view final sketch