Bruto oppervlakte: 12.500 m2
Locatie: Utrecht
Periode: 2015
Opdrachtgever: VolkerWessels vastgoed

Kanaleneiland

In de Trumanlaan en Monnetlaan in Utrecht worden twee 50-er jaren bouwblokken met respectievelijk 56 en 48 appartementen gerenoveerd naar 114 hoogwaardige appartementen met als uitgangspunt Nul-Op-De-Meter. De huidige begane grond van de Trumanlaan bestaat uit 14 maisonnettes waarvan de slaapkamers op de tuin georiënteerd zijn en 42 bergingen aan de straatzijde met een gesloten gevel. De hierboven gelegen appartementen hebben aan de achterzijde (zuidzijde) een loggia als buitenruimte. In ons voorstel zijn de maisonnettes vervangen door een appartement per laag. De bergingen worden naar het binnenterrein verplaatst en krijgt de begane grondgevel, waar de passant het gebouw het meest ervaart een open uitstraling. De huidige loggia’s aan de achterzijde van het complex worden opgenomen in de hoofdmassa en nieuwe buitenruimten worden gecreëerd in de vorm van vrijstaande balkons. In de Monnetlaan worden 16 kleine appartementen van 40 vierkante meter samengevoegd tot 8 maisonettes. In het gevelontwerp is getracht het oorspronkelijke gevelbeeld terug te brengen en bestaande kwaliteiten te behouden.

De bestaande appartementen worden ontkoppeld van het gasnet en worden volledig elektrisch. Zo moet de woning niet alleen voorzien in de energie voor de ruimteverwarming en tapwater, maar ook in het huishoudelijke energieverbruik. De woning worden voorzien van een totaal nieuwe kierdichte schil (Rc=7), triple beglazing en nieuwe installaties.

De daken van de bouwblokken en de bergingen op het binnenterrein en de kopgevel van de Monnetlaan worden volledig voorzien van PV-panelen. Dit betekent dat de bewoner bij normaal gebruik van de woning geen energierekening heeft. De Nul op de Meter transformatie leidt tot een van de meest energiezuinige transformatie appartementen van Nederland en wellicht Europa.

2_tuin3_wood
3 trumanlaan street copy
4 monnetlaan street
5 monnetlaan tuijn copy