Bruto oppervlakte: 3.000 m2
Locatie: Sint-Michielgestel
Periode: 2011-2013
Opdrachtgever: Skipos

Kindcentrum de Ellips

Het Kindcentrum is door de medewerkers “De Ellips” genoemd. Niet alleen verwijzend naar de karakteristieke vorm in het landschap: “de witte ufo in het groen”, maar ook naar het samenwerken van de verschillende organisaties die in het Kindcentrum kinderen van 0 tot 13 jaar verzorgen en begeleiden in hun ontwikkeling. De nieuwbouw van De Ellips betreft een multifunctioneel centrum waarin een basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagopvang en gymzaal zijn opgenomen. Het gebouw omvat in totaal zo’n 3.000 m2.

Bij het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met de bestaande groene omgeving en de rondom gelegen woonwijk. De vrije ligging vroeg om een gebouw wat van alle kanten benaderbaar is en een herkenbare plek inneemt in de wijk. Geen voor-, zij- en achterkanten, maar een alzijdig gebouw wat om zich heen kijkt en rondom gezien mag worden. De transparante gevel zorgt ervoor dat het groen van het park visueel onderdeel wordt van het interieur.

De Ellips toont zich van binnenuit verassend open en licht. Grote glaspuien tussen de open multifunctionele ruimten en de klaslokalen zorgen voor directe zichtlijnen vanuit het hart van gebouw naar de groene buitenruimte. Extra buitenlokalen zijn door middel van twee grote ronde patio’s in het gebouw. De patio’s zorgen op een zonnige dag voor een natuurlijke tijdsbeleving in de school: als een zonneklok beweegt het licht zich door het gebouw heen. Van de basisschool in de ochtend naar de na-schoolse opvang aan het eind van de middag.

Het interieur houdt op meerdere manieren rekening met de verschilende gebruikers in het gebouw en kent een hoge mate van flexibiliteit. De peuterspeelzaal
is gesitueerd nabij de onderbouw-groepen van de basisschool terwijl de naschoolse opvang is geplaatst bij de bovenbouw groepen. De gymzaal is centraal geplaatst en kan ook buiten schooltijden eenvoudig door buurtbewoners en verenigingen gebruikt worden.

1 292_N54
3 292_N72
4 292_N88
5 292_N51
6 292_N79
8 292_N76B
7 292_N87