Bruto oppervlakte: 11.700 m2
Locatie: Bennekom
Periode: 2003-2010
Opdrachtgever: Opella

Opella Machtella

Opella Machtella bestaat uit een trommelvormig gebouw, waarbij de wooneenheden rondom een binnenplaats gesitueerd zijn. Deze binnenplaats is openbaar en te bereiken via twee doorgangen. Toch wordt de privacy van de bewoners gewaarborgd, aangezien de vorm van het gebouw beslotenheid uitdrukt.
Op de begane grond bevinden zich voorzieningen voor zorg en aangepaste woonvormen voor ouderen met een somatische beperking. Per zes woningen wordt gebruik gemaakt van een gezamelijke woonkamer en door twee woningen samen te voegen zijn alle appartementen geschikt te maken voor het samenwonen met een eventuele partner. Op de verdiepingen zijn woningen voor zelfstandig wonenden te vinden.

In de woningen is voorzien dat de bewoners, mocht hun vitaliteit teruglopen, er met behulp van wat aanpassingen kunnen blijven wonen. woning heeft de vorm van een taartpunt, met de breedste wand aan de facade. De trommelvorm van het gebouw zorgt ervoor dat iedere bewoner uitzicht heeft op het omliggende groen, wat bijdraagt aan het gevoel van beschouwing en contemplatie. Deze sfeer wordt verder versterkt door de buitenvijver die vorm geeft aan het thema ‘kabbelen en bezinnen’. De kleuren die in het interieur domineren – te weten blauw, paars en lila – vallen allen binnen het thema ‘water en lucht’.

221_01