Bruto oppervlakte: 210 m2
Locatie: Driebergen
Periode: 2009-2010
Opdrachtgever: Particulier/ st. duurz. renoveren historische gebouwen
I.s.m.: ZECC (ontwerp)

Villa Driebergen

Zecc Architecten en het Oneplanetarchitecture institute (OPAi) van Thomas Rau hebben een monumentale villa in Driebergen verbouwd tot het eerste energieneutrale monument van Nederland. RAU heeft in opdracht van OPAi het energieconcept bedacht. De verbouwing moest onder behoud van de monumentale kwaliteiten van de villa plaats vinden. Alle ingrepen in het gebouw zijn omkeerbaar zonder sporen op de historische structuur achter te laten. Vanuit de straat zijn de energetische maatregelen niet zichtbaar. Achter de voor- en de zijgevels is een tweede huid inclusief achterzetramen geplaatst. De combinatie van originele ramen en achterzetramen is benut om het gebouw natuurlijk te ventileren en zo voor een gezond en prettig binnenklimaat te zorgen. Aan de achtergevel is de tweede huid voor de originele gevel geplaatst.

Voor de isolatie van de villa zijn zo veel mogelijk natuurlijke materialen toegepast. De binnenwanden zijn geïsoleerd met houtvezelplaten en afgewerkt met leemstuc, onder het dak is vlasisolatie toegepast. De kruipruimte onder de begane grond vloer is gevuld met niet-toxisch granulaat van gerecycled glas.
Het gebouw wordt verwarmd door wand- en deels vloerverwarming. De verwarmingselementen zijn aangesloten op een buffervat waarin warmwater is opgeslagen. Dit buffervat wordt uit twee verschillende warmtebronnen gevoed. Zonnecollectoren op het dak verwarmen water door zonenergie. Daardoor wordt een groot deel van de warmwaterbehoefte van het gebouw gedekt. De warmte voor verwarming wordt door middel van een bodemwarmtewisselaar in combinatie met een warmtepomp opgewekt. Daardoor kan in de winter de natuurlijke warmte van de grond voor de verwarming van het gebouw benut worden. De benodigde energie voor de warmtepomp wordt door pv cellen op het dak opgewekt.

275_N1_extralarge
275_N5
275_N6
275_N10_extralarge
275_N11_extralarge
275_N13
275_N15_extralarge
275_N17
275_N18