Bruto oppervlakte: 2,753 m2
Locatie: Hoofddorp
Programma: Sporthal
Periode: 2017
Opdrachtgever: Sporthal ’t Spectrum
Fotografie: Marcel van der Burg

Sporthal Het Spectrum

Het verouderde sportcomplex bestond uit een sporthal, squash hal en zwembad en voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Door de komst van het Sportcomplex Koning Willem Alexander kreeg Hoofddorp al een topsport-accommodatie en is besloten het zwembad en squash-zalen aan de Assumburg 1 te slopen en de sporthal te renoveren. De sporthal ligt midden in een woonwijk en faciliteert onder andere ruimte voor de naastgelegen scholen.

Concept
Door de begane grond met kantine, kleedkamers, bergingen en voorzieningen ruimtelijk te verbinden met de hogere sporthal ontstaat een samenhangend beeld en past het gebouw qua schaal en alzijdigheid in een omgeving met woningbouw. Deze ruimtelijke verbinding in de vorm van een centrale entreehal organiseert de logistiek in het gebouw en zorgt voor transparantie en een visuele verbinding met alle onderdelen: sporthal, kantine, gangen kleedkamers en tribune op de verdieping. Tegelijkertijd zijn de technische installaties op subtiele wijze hierin geïntegreerd.

Materialisatie
Door de nieuwe gevel van de begane grond in baksteen uit te voeren en zowel oud als nieuw te keimen is er geen onderscheid tussen nieuw en bestaand. De gevel van de hal bestaat uit gevouwen staalplaat. Door beide materialen in dezelfde zand/bronskleurige tint uit te voeren wordt een rustige samenhang bereikt. De bezoeker loopt vanaf de weg beschut naar de hoofdentree onder een uitkraging van het dak. De gevel is hier volledig transparant zodat een ruimtelijk eenheid ontstaat met de kantine en de bezoeker kan zien wat er in de sporthal gebeurt.

Om de hoek sluit de gevel zich beetje bij beetje richting kleedkamers om inkijk en opwarming te voorkomen. De dichte geveldelen tussen de raamkozijnen zijn vertand aangebracht. Door deze verbijzondering van de gevel loopt de glaslijn door in het vertande metselwerk, waardoor de gevel zijn vriendelijkheid en alzijdigheid behoud en een bijzonder schaduwspel ontstaat als de zon op de gevel staat. Bij de entree wordt het metselwerk twee verdiepingen hoog opgetrokken waarin de naamgeving van het gebouw is opgenomen door metselwerkstenen terugleggend aan te brengen. De hoeveelheid materialen worden beperkt en de uitstraling van het gebouw ingetogen maar krachtig.

In de entree, horeca en beheerdersruimte zijn verdiepingshoge transparante glaselementen gepositioneerd. Hierdoor is direct zichtbaar welke sportactiviteit er bezig is. Publiek kan zich via de oude (bestaande) trap naar de eerste verdieping begeven. De bestaande oude tribune is opgeknapt en in de oude kenmerkende rode kleur gehouden. Op veel plaatsen binnen het gebouw is terug te zien dan oude materialen zijn hergebruikt. Zo is de oude houten sportvloer inclusief lijnen in de hoofdentree zichtbaar op de wand en in het plafond. Ook de houten vloer in de entree hergebruikt. De vloer is opgeschuurd en een rustiger beeld te behouden. De bestaande bar is deels terug geplaatst.

Circulariteit en duurzaamheid
Binnen de vernieuwbouw is er gestreefd naar het gebruik van circulaire materialen. Zo hebben o.a. de vloer- wandtegels een C2C certificaat en heeft al het hout een FSC en PEFC certificaat. Elementen die zijn behouden/ hergebruikt zijn: constructie, gevel, vloeren en binnenwanden, sportvloer, tribune, sporttoestellen, scorebord en meubilair. Daarnaast zijn de “gebruikelijke” energie besparende maatregelen toegepast zoals een WKO, lage temperatuur verwarming en koeling. Tevens hebben toiletten en kranen een waterbesparende functie in zich. De PV panelen die het gehele dak beslaan zijn goed voor een groot deel van de energie voorziening. Het gebouw is tevens niet aangesloten op het gasnetwerk en daardoor toekomstbestendig ontwikkeld. De akoestische voorzetwand in de sporthal en het akoestisch geperforeerde deel daarboven zorgt voor een uitstekende ruimte akoestiek. Hiermee voldoet de akoestiek ook voor onderwijs doeleinden.

Uitvoering
Na de sloopwerkzaamheden van het zwembad, horeca, squash en een deel van de gevel van de sporthal is er met de opbouw begonnen. Door het behoud van veel constructie onderdelen is er veel tijd gewonnen in de opbouw van de gevel. Een deel van het gebouw is vernieuwd. Dit deel concentreert zich op de entree, horeca, beheerdersruimte, sanitair en technische ruimte. Veel van de geprefabriceerde onderdelen zijn op de bouwplaats geassembleerd. Hierdoor hebben weersinvloeden minder kans op de kwaliteit van het eindresultaat. Doordat veel van de bestaande materialen zijn hergebruikt is vakmanschap van de bouwvakkers een pré. Dit is direct terug te zien in de hergebruikte sportvloer in de entree en de wand/ plafondafwerking.

Situatietekening
Begane grond