Bruto oppervlakte: 26.000m2
Status: Competitie
Locatie: Genk, België
Periode: 2015
Opdrachtgever: VDAB Limburg, Syntra Limburg, Stad Genk
I.s.m.: dbv-architecten

T2 Campus Genk

Het voormalig mijnbouwterrein aan de noordelijke zijde van de stad Genk wordt ontwikkeld tot wetenschapspark waar onderwijs en bedrijfsleven samen komen om mensen op te leiden voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt in de regio. Dit Thor-park is een karaktervol open parkgebied met bijzondere groenkwaliteiten. Centrale vraag is op welke wijze het grote programma van de T2 Campus in te passen is in de stedenbouwkundige structuur langs de boulevard, waarbij het monumentale hoofdgebouw zijn rol als krachtige verbinder kan bewerkstelligen.
Een nieuw plein verbindt de school met het hoofdgebouw. De transparante gevel van de school functioneert als inspirerende etalage waar de innovatieve concepten van de school tentoongesteld worden. Het gebouw is opgedeeld in verschillende zones met daartussen de verkeersruimtes van waaruit telkens een ander perspectief op de parkboulevard en park ontstaat.

De school is te zien als één gebouw waaruit verschillende volumes zijn “gesneden”. De “snedes” aan de parkboulevard geven het gebouw een geleding en sculpturaal karakter. De noordgevel is overwegend transparant zodat veel daglicht het gebouw binnenkomt en natuur en labs elkaar bijna raken. Aan de oostzijde kragen de labs uit over het park en vormen een spannende interactie met de bestaande loopbrug. Het gevelmateriaal past bij het industriële karakter van de omgeving: corten staal. Dichte panelen worden afgewisseld met geperforeerde panelen, waarachter glas zit. De panelen zijn gevat in een demontabel montagesysteem. Ook de vouwbare luiken in de zuidgevel, die schaduw geven aan de burelen en de lokalen daaronder zijn uitgevoerd in corten staal en versterken het industriële karakter van de T2 Campus, een plek waar studeren en ontmoeten samenkomt.

1_RAU twilight
3_RAU_interior_entrance_V2_definitief
4_RAU_atrium_V2
5_F2_atrium_final
6_F2_exterior final