• Home
  • Nieuws
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
  • Thomas Rau
    • Thomas Rau
    • Turntoo
  • Portfolio
    • Onderwijs
    • Hergebruik
    • Kantoor
    • Publiek
    • Commercieel
    • Wonen
    • Zorg
  • Contact
  • Home
  • Nieuws
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
  • Thomas Rau
    • Thomas Rau
    • Turntoo
  • Portfolio
    • Onderwijs
    • Hergebruik
    • Kantoor
    • Publiek
    • Commercieel
    • Wonen
    • Zorg
  • Contact

8’48” Leiedal

Anno 2020 is het idee van een ‘kantoorgebouw’ niet meer eenduidig te benaderen. De delicate positie van het project binnenin de groene, te verdichten dienstenzone Kennedypark op een kruising van verschillende multimodale (verkeers)stromen, de demografische uitdagingen en de snel veranderende economische situaties dwingen ons tot voortdurende reflectie. 

Deze reflectie start vanuit het idee dat alle grondstoffen op aarde eindig zijn. Het is noodzakelijk om hiervoor over te schakelen van een lineaire naar een circulaire economie waarin consumeren en produceren op een nieuwe manier gefaciliteerd, gecultiveerd en gedocumenteerd gaat worden. Circulariteit is een houding en werkwijze, gericht op het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen om waardestromen te behouden; niet alleen de ‘harde’ waarden (grondstoffen), zoals water, energie, voedsel, materialen en reststromen (afval), maar ook de zachte ‘waarden’, zoals comfort, gezondheid, groen, biodiversiteit en toekomstbestendigheid en sociale cohesie. 

We stellen een nieuwe creatieve broedplaats voor, een niet-alledaagse kantoorruimte die maximaal inzet op sfeer, flexibiliteit, gebruiksgemak, efficiëntie. De duurzame filosofie van Leiedal vertalen we in deze hybride entiteit die zich uitnodigend en adaptief opstelt. Een dynamisch en tijdloos platform waar de gebruiker centraal staat en waar groen en gebouw een symbiose vormen binnen een duurzame filosofie. Een slim gestructureerd gebouw dat flexibel is in programmering. Dat beweging en ontmoeting stimuleert. Een gebouw dat mee beweegt in de tijd en gericht is op een duurzame toekomst. Een toonaangevend, aantrekkelijk kantoorcomplex voor de buurt en een aanjager voor de ambities in de bredere omgeving. 

Door het gebouw in hout uit te voeren wordt er naast een CO2 besparing zelfs CO2 opgenomen uit de lucht, waardoor dit gebouw een CO2-negatieve balans heeft. Daarenboven biedt de driehoekige geometrie enerzijds een grote flexibiliteit – door grenzeloze variaties en combinaties van vormen – en anderzijds heeft deze vorm een intrinsieke structurele stijfheid. Elke module is driedimensionaal samengesteld uit vloer-, balk- en kolomelementen. Dankzij het eenvoudige en uniforme ontwerp van het structurele systeem heeft elke verdieping van het gebouw dezelfde hoogte. Dit heeft een economisch voordeel bij de prefabricage van gestandaardiseerde trappen, binnenwanden en lengte van bouwelementen en gevels. Prefab elementen en droge montage maken de gebouwelementen ‘eenvoudig’ te modificeren en te remonteren. In de circulaire, gebouwde omgeving is alles “losgoed ”in plaats van “vastgoed” geworden, alles kan flexibel hergebruikt en gemodificeerd worden om toekomstige transformaties mogelijk te maken. 

Naast het houten modulaire prefab bouwsysteem wordt resoluut ingezet op een open beglaasde gevel die de kantoorgebruiker maximaal in verbinding met diens omgeving stelt. Niet alleen vanuit een kwalitatief standpunt is dit relevant ook vanuit energetische visie. Door een hoogwaardig gevelsysteem te combineren met een gebalanceerde warmte en koudevraag wordt een performant systeem gecreëerd. Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met 100% circulaire potentie Vanuit deze circulaire principes is 8’48” ontworpen. Het resultaat is een tactiel ontwerp klaar voor gebruik; structuur en schil vormen onmiddellijk de afwerking.

Leiedal RAU Architects Axonometry
Leiedal RAU Architects Site Plan
Leiedal RAU Architects Different configurations

Sociale structuur

De recente corona-crisis toont aan dat een aangepaste kijk op het dagdagelijkse (werk) leven relevant is. Het huidige grootschalig digitaal werkexperiment zal een blijvende impact hebben op de conceptie van werkcultuur, toekomstige kantoorinfrastructuren en social samenzijn. Fysiek samen zijn zal altijd een essentiël onderdeel blijven van een gezonde leef-en werkdynamiek. Ook het samenbrengen van diverse stakeholders en bedrijvigheid, industriële partners, communities, netwerken, buurten, etc vormt een onmiskenbaar onderdeel van de sociale structuur op de werkvloer.

Om deze sociale structuur te implementeren wordt in het gebouw ruimte gemaakt op de ‘hoekpunten’ om bewuste en spontane ontmoetingen mogelijk te maken. De drie verschillende ruimtes (inkom gekoppeld aan royaal buitenterras, wintertuin voor informele meetings en rustmomenten, dakterras met uitzicht op stad) kunnen voor een organiserende sociale structuur zorgen binnen de gebouwprogrammatie. De open kantoorruimte daartussen kan hierdoor maximaal flexibel ingezet worden.

Leiedal RAU Architects Interior View

Duurzaamheid

Leiedal 8’48” wekt meer energie op dan het verbruikt door de toepassing van een een aantal bioklimatische en passieve ontwerpmaatregelen. Daarnaast wordt maximaal ingezet op passieve technieken en gratis en/of hernieuwbare energiebronnen om een comfortabel binnenklimaat te verzekeren. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Er wordt geen bijkomende energie gebruikt voor de hygiënische ventilatie van het gebouw. Het energieverbruik voor de verwarming, koeling en de verlichting wordt volledig gedekt door de elektriciteitsproductie van de zonnepanelen. Dit betekent dat het nieuwe kantoorgebouw tijdens zijn volledige levensduur geen CO2 uitstoten heeft voor zijn functioneren.

Leiedal RAU Architects Sustainability Scheme

Carstle concept-woning

De Carstle concept-woning is het resultaat van een samenwerking met TBI WOONlab. Het doel was om de originele concept-woning van Era Contour te vertalen in een circulair concept. Onze ambities op sociaal, economisch en ecologisch gebied hebben we gevormd tot een circulair remontabele woning. De circulaire conceptwoning is remontabel, flexibel, energiepositief en betaalbaar. Bekijk de onderstaande presentatie voor meer informatie over de woning.

Greenfields

GreenFields is een integraal circulair multifunctioneel masterplan voor de stad Veenendaal. Dit masterplan transformeert een verwaarloosd industrieterrein in een groen leef- en recreatiegebied.  Het projectgebied van circa 120.000 m2 zal de status van Veenendaal als winkelstad versterken met 16.000 m2 commerciële ruimte. Greenfields, gelegen aan de Groeneveldseweg, is onderdeel van de Regio Foodvalley. Met meer dan 400 nieuwe multi-generatie woningen wordt op de toekomstige woningbehoefte van de stad en regio geanticipeerd. De verschillende woningtypen worden gerealiseerd uit gestapelde geprefabriceerde houten modules. Het project is ingericht als een groen landschap waarbij verspringende groene daken met voorzieningen voor dieren worden gebruikt om biodiversiteit te stimuleren. GreenFields wordt een van de meest duurzame en grootste circulaire projecten in Nederland. Het is een CO2 positief en remontabel dorp dat in een glooiend landschap is genesteld.

Impressie luchtfoto

Wonen gecombineerd met commerciële ruimtes

Kopgebouw Groeneveldseweg

Glooiend landschap

Impressies straatperspectief

 

 

 

 

 

Typologiën

 

 

 

 

 

Exploded view

Juf Nienke

Juf Nienke is een totaalconcept en duidelijk leesbaar als één geheel. Door een efficiënt ontsluitingssysteem en de introductie van een interne ontmoetingsstraat is dat geheel helder en logisch gedifferentieerd in drie onderdelen: Een laag blokje van eengezinswoningen in het noorden, een hoog en lang volume langs de Muiderlaan en een kleiner volume aan de Strandlaan. De ontmoetingsstraat organiseert het project op een eenvoudige, logische en overzichtelijke manier. Luie trappen aan weerskanten eiden de bewoners naar een verhoogd dek, ‘het ontmoetingsdek’. Dat biedt een prachtig uitzicht op de rustige binnentuin en ruimte voor ontmoeting en gezamenlijk activiteiten. De diversiteit aan woningtypes gaat een diverse groep bewoners trekken, met een stimulerende mix als gevolg. 

Onze ambitie om een circulair en modulair gebouw te maken, hebben we verder vormgegeven. Heel Juf Nienke is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT-units. Standaard 4 meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. Beton met gerecycled granulaat beperken we tot de plint: Enerzijds de vloer van de commerciële ruimte en anderzijds een transferbalk om de overgang te maken tussen het meest efficiënte grid voor de parkeergarage en het bovenliggende unitgrid. De plint werkt zo als een soort tafelconstructie.

De gegeven bouwenvelop is aan de buitenzijde tot de volledige contouren benut. Het rigide zwarte gridraster langs de Muiderlaan verleent het volume een zekere stoerheid en manifesteert daarmee zijn aanwezigheid. In de gevels aan de Strandlaan en de smalle tussenstraat aan de noordzijde lost het rigide gridraster op in kleinschaligere verspringende volumen. Deze wissel van korrelgrootte maakt de verbinding met de aangrenzende kleinschaligere bebouwing / zelfbouw van het gehele blok en het eiland. Om het parkeren zo efficiënt mogelijk in het plan op te lossen, is de licht verdiepte parkeergarage half onder het bouwvolume aan de Muiderlaan geschoven. Zo ontstaat een soort entresol die in eerste instantie bij de commerciële ruimte behoort, maar ook toegang kan bieden tot het opgetilde ontmoetingsdek.

Biodiversiteit vormt een hoeksteen van het concept. Het type beplanting voor de binnentuin, het groen ten behoeve van de galerij en het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen. Ook andere plekken zijn benut om de biodiversiteit te verrijken. De in de binnentuin gelegen dakrand van de parkeergarage is voorzien van vleermuiskasten. Als markante blikvanger op het dak maken we een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Een architectonisch statement met ecologische betekenis. 

We bouwen aan een circulaire toekomst

© RAU B.V. 2023  |  info@rau.eu   |   +31 20 419 02 02  |  Hamerstraat 3, 1021 JT Amsterdam