Bruto oppervlakte: 4.500 m2
Locatie: High Tech Campus, Eindhoven
Periode: 2015-2016
Opdrachtgever: Shimano Japan

Shimano

Op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven zoekt Shimano de aansluiting met hoog gekwalificeerde mensen in een technisch en innovatief vooruitstrevende omgeving. Hierin herkent Shimano haar eigen ambities. Daarnaast wilde het een letterlijke invulling geven aan de missie van Shimano: “To promote health and happiness through the enjoyment of nature and the world around us.” In deze missie liggen de ambities om met dit project Shimano weer een stap duurzamer en socialer te maken.Het hoofdkantoor van Shimano Europe voegt zich, net als alle andere gebouwen op de HTC, naar het strakke stedenbouwkundige plan. Daarin staan precies de gelaagde massaopbouw en de maatvoering daarvan beschreven, net als de gevelstructuur en -materialisering. Het concept volgt dit plan door geheel dichte, witte kopgevels te laten contrasteren met volledig transparante langsgevels. De voorbijganger ziet dit beeld veranderen door witte lamellen, die de gevel een gesloten zicht geven als men er langs kijkt. Die maximale transparantie van de oost- en de westgevel worden mogelijk gemaakt door diepe, witte lamellen aan de buitenzijde van een anders geheel glazen gevel.

Deze lamellen zorgen voor de nodige schaduwwerking om geen uitwendige warmtewering nodig te hebben. Altijd daglicht, altijd uitzicht op de omgeving zonder de warmtelast en zonder onderhoudsgevoelig onderdelen. Door de noordelijke volume visueel op te tillen, met een geheel glazen plint, opent het gebouw zich naar de centrale as van de HTC waar de centrale, algemene voorzieningen gehuisvest zijn, zoals kantine en restaurant, vergaderfaciliteiten. Het business centre, met de displays van alle hoogstaande technologische Shimano producten, is zo de etalage van Shimano geworden. In het door Fokkema en Partners ontworpen interieur is er alle aandacht voor samenwerking en ontmoeting, voor een gezonde werkomgeving en het zicht op de wereld rondom het gebouw. De open werkvloeren kunnen heel flexibel en zonder verlies van materialen en energie worden ingedeeld naar de ontwikkelende behoefte. Alle benodigde energie wordt geleverd door de PV-panelen op het dak van de twee volumes. De hoogwaardige gevels, qua isolatie en kierdichtheid, zorgen voor een heel energie-zuinig gebruik van het gebouw, waarbij ook LED-verlichting en een hoogwaardig ventilatie-systeem een belangrijke bijdrage leveren.