Bruto oppervlakte: 270 m2
Locatie: Driebergen-Rijsenburg
Programma: Horeca
Project: RAU Architecten
Periode: 2007-2008
Opdrachtgever: Antropia Cultuur & Congrescentrum
Adviseur(s): Van Rhenen, Nobel advies
Fotografie: Christian Richters

Natuurcafe La Porte

Reiziger wekt terloops stroom op voor kop koffie

Station Driebergen-Zeist heeft de eerste duurzame en energie-neutrale stationsresturatie van Nederland. Natuurcafe La Porte is een samen- werkingsverband tussen Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, VVV agentschap Utrechtse Heuvelrug, restaurant Groenland en Stichting Reinaerde. Een wereldprimeur heeft in het gebouw een door RAU in samenwerking met Boon Edam ontwikkelde, energieopwekkende draaideur.

Gezondheid, natuur en energie-efficiëntie staan centraal in het ontwerpconcept. Door toepassing van o.a. warmte/koudeopslag, warmteterugwinning, zonnencollectoren en -boilers voor tapwaterverwarming en binnenkort ook een windturbine en photovoltaïsche cellen is het Natuurcafe (bijna) geheel energie-neutraal. Bij de materialisering heeft RAU bewust gekozen voor recyclebare, allergie-vrije materialen op basis van natuurlijke of gerecyclede grondstoffen.

De stationsrestauratie is niet alleen energieneutraal, maar biedt bezoekers in zijn geheel een gezonde belevenis. Reizigers krijgen hier de kans om voor een paar momenten helemaal tot zichzelf te komen in een omgeving die in harmonie is met de natuur. Dit is gereflecteerd in het biologische eten van de restauratie, in de materialisatie van de ruimte en in de energiezuinige technieken die in het gebouw toegepast zijn. Een mooi voorbeeld is de energieopwekkende tourniket. Hiermee wekt elke bezoeker al bij binnen- komst de nodige elektrische energie op voor zijn kopje koffie.

Natuurcafe La Porte - RAU Architects
Natuurcafe La Porte - RAU Architects
Natuurcafe La Porte - RAU Architects