Bruto oppervlakte: 1200 m2
Locatie: Utrecht
Periode: 2008-2011
Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever
I.s.m.: Powerhouse Company

Villa L

Een bijzondere villa die op verschillende manieren aansluiting met de groene omgeving zoekt en zoveel mogelijk op de zon gericht is. Op de eerste verdieping heeft de woning een verassing in petto. Gelegen in een bosrijke omgeving, is Villa L de perfecte woonomgeving voor een jong gezin met drie kinderen. Het ontwerp past zich zorgvuldig aan de geplooide kavel aan. Bij het plaatsen van de verschillende functies is in het ontwerp rekening gehouden met de inval van daglicht; de meeste ruimtes zijn zoveel mogelijk op de zon gericht.

Om optimaal van het zonlicht gebruik te kunnen maken, is de gevel van de begane grond aan tuinzijde in glas uitgevoerd. Hierdoor wordt een aansluiting met de groene omgeving gecree?erd, waarbij de tuin een verlengde wordt van de aan deze zijde gelegen leefruimtes. Door een aantal bijzondere ontwerpmaatregelen is Villa L een woning geworden die eenvoudig maar verrassend, open en specifiek, minimaal maar luxueus is.

De villa telt drie bouwlagen, elk met een eigen karakter. Hierdoor zijn drie zeer verschillende werelden in één woning gecreéerd. De leefruimtes bevinden zich op de begane grond. De aan de tuinzijde gelegen woonkamer en keuken/eetkamer zijn hier optimaal op de zon, het uitzicht en de tuin georiënteerd. De tweede woonomgeving is te vinden in de gewelfde kelder. Deels ondergronds gesitueerd, bevinden zich hier de garage, een gastenkamer, de opslag en een zwembad. Op de eerste verdieping bevindt zich de derde woonomgeving. Aangezien er gebruik is gemaakt van een ‘reflecting pool’, levert dit – hoewel de vijver slechts 5 cm diep is – een onwerkelijke ervaring op. Duurzaamheid wordt onder andere gerealiseerd door een grijswatersysteem, waarbij regenwater hergebruikt wordt. De woning is optimaal georiënteerd ten opzichte van de zon. Villa L biedt drie werelden in één duurzame woning. De villa is gezamenlijk ontworpen door RAU en Powerhouse Company.

Villa L
Villa L
247_N43_extralarge
247_N44_extralarge
architectimage-picture (4)
architectimage-picture (6)