Bruto oppervlakte: ca. 2.600 m2
Locatie: Hilversum
Periode: 2011-2013
Opdrachtgever: Novaform, Best en Dudok Wonen, Hilversum

De witte prinses

De Witte Prinses, naast De Vorstin in Hilversum is bestemd voor jongeren tot 30 jaar. Het ontwerp van RAU legt een link tussen de jaren ’50 woningen aan de ene kant en het moderne gebouw De Vorstin aan de andere kant. De Witte Prinses bestaat uit zes verdiepingen met in totaal dertig tweekamerappartementen van circa 60 tot 70 m2 en vijf studio’s van circa 50 m2. De appartementen zijn zeer energiezuinig met energielabel A++ waardoor de maandelijkse energielasten voor de jonge bewoners laag zijn.

Het getrapte bouwvolume zorgt voor de ruimtelijke aansluiting aan beide zeiden van het gebouw. Van drie lagen hoog aan de zijde van de woningen, oplopend naar zes lagen in het midden van het gebouw en weer aflopend naar vijf lagen om aan te sluiten bij De Vorstin. De verticale geleding van de gevels accentueert het getrapte bouwvolume. De geleding is een voortzetting van de schaal van de naastgelegen woningen en het zorgt voor de dynamische uitstraling van het gebouw.

De witte gevels dragen hier sterk aan bij. De witte kleur van de gevels refereert ook naar de historisch gestucte gevels van woonhuizen in de omgeving en sluiten hier op aan. De goudkleurige kozijnen zijn een knipoog naar het goudkleurige tegelwerk in het Raadhuis en sluiten aan op de zilveren kleur van De Vorstin. De kleuren samen met het getrapte volume maken van het gebouw een markant, herkenbaar en stoer gebouw dat past in zijn omgeving en bij zijn jonge gebruikers. De achterzijde van het gebouw is in kleur en ritmiek rustiger gehouden om aan te sluiten bij de achter het gebouw gelegen tuinen.
De heldere woningplattegronden geven uitzicht naar beide zeiden. Vanuit de woonkamer bereik je via openslaande deuren je balkon dat uitzicht geeft op het plein van de Vorstin. De grote glazen puien laten in de woningen veel daglicht binnen. Naast een balkon hebben drie woningen een eigen dakterras.

2_de-witte-prinses-hilversum2_aangepast
3_IMG_9216
4_IMG_9207a
Appartementen Hilversum