Bruto oppervlakte: 2.900m2
Locatie: Zeist
Periode: 2009-2012
Opdrachtgever: INretail

INretail hoofdkantoor

INretail is de grootste non-food brancheorganisatie met meer dan 7.000 leden opererend in de sectoren mode en interieur. De leden bieden circa 150.000 arbeidsplaatsen en vertegenwoordigen een omzet van 25 miljard euro. De vereniging heeft RAU uitgenodigd haar hoofdkantoor in de bosrijke Utrechtse Heuvelrug te ontwerpen, aan de rand van Park de Breul, een Rijksmonument bestaande uit een Engels landschaps-park met een vijver.
De klant heeft specifiek gevraagd om een gebouw die voldoet aan hoge eisen van duurzaamheid, die haar leden kan inspireren het voorbeeld te volgen in hun eigen bouwprojecten.

RAU’s ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor richt zich op de interactie tussen het gebouw, de gebruikers en de natuurlijke omgeving. Het gebouw heeft een vierkante plattegrond met twee verdiepingen. De vleugels zijn ontworpen rondom een binnenplaats, terwijl de begane grond in de vleugel met uitzicht op de bossen open staat om een directe verbinding tussen de binnenplaats en het aangrenzende schilderachtige landschap te creëren.

90% van de gevel is transparant en biedt ongehinderd uitzicht op de omgeving en andere delen van het gebouw. Deze openheid straalt de wens van de organisatie uit een transparante organisatie te zijn, zowel voor bezoekers als personeel.

Ondanks de grotendeels transparante gevel, voldoet het gebouw aan de eigen energiebehoefte. Bezoekers betreden het gebouw via de herkenbare entree, komen direct in het hart van het gebouw met rondom zicht op de mensen die door het gebouw bewegen. In de dubbelhoge entreehal tref je geen balie aan, maar een lange eikenhouten tafel waar halverwege een gastvrouw zit te werken, en aan het uiteinde van de tafel zijn enkele traptreden gemaakt die er een uitnodigende catwalk van maken. Een knipoog naar de modebranche.

269_N36_extralarge
269_N40_extralarge
269_N42_extralarge
269_N51
269_N53
269_N68
269_N70
269_N74
269_N75
269_N77
Dutch Style Company-Monique van der Reijden