Bruto oppervlakte: 11.400 m2
Status: Opgeleverd
Locatie: Kortrijk, België
Programma: Hogeschool
Periode: 2014-2020
Opdrachtgever: Howest Hogeschool
I.s.m.: ABDM
Fotografie: Marcel van der Burg

Campus Howest

Ontworpen door RAU en ABDM, zal het nieuwe campusgebouw van de Howest Hogeschool in Kortrijk dienen als een duurzame ontmoetingsplaats waar leren, studeren, ontdekken en vergaderen in een comfortabele, stimulerende omgeving mogelijk wordt.
In de visie van het ontwerp-team is vertrokken vanuit de bestaande grondwaterhuishouding en zijn de kansen om op korte termijn een waardevol ecologische en recreatieve site te creëren benut. Het gebouw is te gast in de groene ruimte leunend aan de laanstructuur. Het bestaande park bestaat uit het traditionele Magdalenapark en de naastgelegen grasweide met een aantal parkbomen van een bijzondere maat. Gekozen is om zo veel mogelijk ‘openbare’ functies op de begane grond te situeren en deze te integreren in het parklandschap. Hierdoor kon het volume hierboven geminimaliseerd worden. Een ‘groen’ gebouw te gast in een ruime parksetting.

Het landschap is op doordacht gekozen plekken verlaagd en mondt uit in het marktplein, het restaurant en de mediatheek. Deze interne plekken met een veelheid aan daglicht kijken uit op de centrale zachte as, het historisch park of de contouren van de vroegere kapel. De entree van de school heeft een open en uitnodigend karakter door de transparante gevel in combinatie met het licht dat door het atrium het gebouw binnenvalt. Op het marktplein kan onafhankelijk van plaats en tijd gewerkt worden door de laptop-aansluitpunten en digitale informatieborden. De Campus Howest is er niet alleen voor de studenten en de medewerkers van Howest. De Campus wordt een ontmoetingsplek voor mens, dier en natuur, en inspireert de bezoeker over de samenhang van deze elementen. Elk jaar dat de Campus bestaat, wordt het systeem rijker. Meer biodiversiteit, meer sociale cohesie, meer energie, meer voedsel, meer uitstraling!

Howest - Rau Architects

Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects

Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects
Howest - Rau Architects

Bouwfase

Ontdek het gebouw tijdens de bouw.

https://www.youtube.com/watch?v=HNF-fL2GW5o&t=139s